Pre četiri decenije je digao Jugoslaviju na noge, sada niže poslovne neuspehe

Autor: Republika

Sport

11.02.2020

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošlo je već 40 godina otkako je Slovenac Bojan Križaj ostvario prvu pobedu u Svetskom kupu, čime je ostvario tada najveći skijaški uspeh u Jugoslaviji.

RepublikaFoto: Youtube/Printscreen/StaraplaninaBabinzub
Tekst potpisa

Križaj je tog 20. januara u slalomu u Vengenu za 17 stotinki nadmašio velikoga rivala Ingemara Stenmarka, dok je treće meesto pripalo Polu Frommeltu (+0,54). Njegov trijumf izazvao je totalnu euforiju na ulicama brojnih gradova, a Križaj je do kraja vrlo bogate 12-godišnje karijere dostigao još sedam trijumfa u Svetskom kupu, a 1986./1987. osvojio i slalomski globus.

Križaju je kao vrsnom reprezentativcu tada pripala i čast da u ime sportista položi zakletvu tokom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, međutim do medalje ipak nije stigao. U slalomu je bio sedmi, u veleslalomu deveti. Par godina kasnije osvojio je slalomski globus, čime je te sezone sprečio izvanrednog Šviajcarca Pirmina Zurbrigena da uzme apsolutno sve.

Karijeru je završio 1988. u austrijskom Salbahu, a potom je uplovio u biznis. Uvozio je jedno austrijsko pivo, radio kao savetnik za skijaške proizvode Elana, međutim uspeh u poslovnom svetu nije mu išlo ni izbliza tako uspešno kao skijanje.

Mediji iz Slovenije pre dve godine su preneli da je nagomilao dug u iznosu od gotovo milion evra, zbog čega je sud u Kopru naložio da se oduzme deo njegove imovine. Jedna konsalting kompanija u Hrvatskoj mu je takođe propala a ništa bolje sreće nije imao ni sa stočnim kompleksom nadomak Kopra. Kasnije je partnerima planirao izgradnju toplane na biomasu u Slavonskom Brodu, međutim ni projekat vredan 40 miliona evra nije zaživeo. Ipak, upustio se u nove izazove, pa je Križaj strast pronašao u golfu i postao promoter, ali i da je nove poslovne podvige potražio na području zelene energije. Uz to je i jedan od suvlasnika hotela na Jahorini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading