Golman "Delfina" za SRPSKI TELEGRAF: Uz Balaševića do krova Evrope!

Autor: Todor PETKOVIĆ

Sport

18.01.2020

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od moćnih "delfina" celom svetu drhte noge! Vaterpolisti Srbije na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj su u pohodu na peto uzastopno zlato, a osim na ubojiti napad četa Dejana Savića, oslanja se i na granitnu odbranu. Njen komandant prekaljeni golman Branislav Mitrović (34) u intervjuu za Srpski telegraf iz Budimpešte otkriva kako uspeva da bude smiren dok se lomi meč, ali i ko lupi rukom o sto u svlačionici kada je to potrebno.

RepublikaFoto: Starsport
Branislav Mitrović

Pobedu nad Holandijom (subota, 20.30, RTS 2) i plasman direktno u četvrtfinale, kao i jurišanje na zlato, ne dovodi u pitanje.

Naredna prepreka vam je Holandija, ali vaše ambicije su daleko iznad toga?

- Holanđani su čvrsta ekipa. Igrali smo sa njima u Svetskoj ligi i ne bi trebalo da nam budu problem. Tom pobedom idemo direktno u četvrtfinale. S druge strane, zlato kao cilj se ne dovodi u pitanje. Srbija ima tradiciju i mi je čuvamo tako što uvek idemo na najviši plasman. To je naša obaveza. Ja imam dodatnu motivaciju jer se u Mađarskoj osećam kao kod kuće. Ovde igram deset godina, a već nekoliko sezona sam u Egeru, baš u Budimpešti. Ovde mi je supruga i klinci nam idu u vrtić.

Da li vas inspiriše to što novom titulom možete da izjednačite rekord Mađarske od pet zlata u nizu?

- Sportisti koji pričaju da ih ne zanima istorija ne govore istinu. Svakome prija da uđe u istoriju, ali to ne sme da bude primarni cilj. Fokus je na dobroj igri. Mi znamo da imamo vrhunske pojedince, najbolji stručni štab, dugo smo zajedno i atmosfera je bez premca. Kad to imate, rezultati i rekordi će doći.

Pominjete atmosferu, ko od igrača prednjači u njenom podizanju?

- Toliko dugo smo zajedno da se zna ko šta radi, pa tako svako povremeno ima inspiraciju. Međutim, kad zatreba, mi stariji smo tu da spustimo loptu, uozbiljimo sve.

Među najboljim ste golmanima sveta, odakle smirenost u ključnim trenucima?

- U životu se trudim da napredujem, a kad sam došao na vrh, nastojim da tu ostanem. Kroz iskustvo sam naučio da slušam šta mom telu prija. Opušta me muzika, posebno Đorđe Balašević, koji mi je omiljeni kantautor i pevač. Njegove pesme mi smanjuju nervozu pred utakmicu i podižu mi raspoloženje. Kada sam zadovoljan, onda mi prija i naša narodna muzika.

Od koga ste najviše naučili? Ko su vam uzori?

- Kada sam igrački sazrevao, naši najbolji golmani bili su Denis Šefik i Slobodan Soro, sa kojim sam branio dve godine u Partizanu. Oni su najviše uticali na mene. Uvek sam se trudio da budem svoj, gradim lični put, ali i da od iskusnijih kolega pokupim detalje, skinem fore i tako budem bolji.

Da li je i hrana vaša tajna tolike energije u bazenu? Napisali ste i knjigu o ishrani...

- Na dan meča jedem isključivo ugljene hidrate jer oni daju energiju. Sportista mora da vodi računa, ali pre svega da bude zadovoljan onim što jede i nađe balans između pravila i onog što mu prija. Zato knjiga "Preokret" za cilj ima da pomogne ljudima da lakše idu putem kojim sam ja već prošao - zaključio je Mitrović.

Partizan i Zvezda vuku repove!

Šta je potrebno da vaskrsnu naši klubovi?

- Definitivno je napravljena rupa u školovanju mladih, ali raduje me što se stvaraju novi centri. Optimista sam da će se za par godina naš klupski vaterpolo uzdići. Partizan i Crvena zvezda vuku repove iz prošlosti, ali nadam se da će se sa pravim ljudima vratiti na staze uspeha. Pritom imamo i druge vaterpolo centre koji se vraćaju na mapu, kao što su Šabac, Novi Sad i Kragujevac.

B GRUPA

3. KOLO (subota)

Rumunija - Rusija 11.30

Srbija - Holandija 20.30

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading