Peruničić se pere posle kraha u Austriji: Propali smo pre 13 godina!

Autor: Predrag Vuković

Sport

14.01.2020

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle bitke je lako biti general, ali i kada ste general, mora da postoji komandna odgovornost. Umesto da se pokrije po ušima posle nikad brže eliminacije sa Evropskog prvenstva, selektor rukometaša Srbije Nenad Peruničić progovorio je o sistemskim problemima srpskog rukometa i zavapio da smo u kanalu već 13 godina! Reprezentacija Srbije ispala je sa turnira već posle dva poraza od Belorusije (35:30) i Crne Gore (22:21), pa je možda bolje da nije ni otišla na kratkotrajnu ekskurziju u Grac.

RepublikaFoto: Starsport
Nenad Peruničić

TRULI SISTEM

Peruničić je kao veliko ime i legenda jugoslovenskog i srpskog rukometa godinama deo trulog sistema protiv kog se sada okrenuo kao da nije njegov deo. Kao selektor, trebalo je da preuzme odgovornost, ali je usledila kuknjava na opšte stanje u sportu u kom se proslavio.

Da ironija bude veća, Peruničić je otvorio dušu za hrvatski portal index.hr i to uoči sinoćnjeg duela protiv "kockastih", kojim se Srbija oprostila od šampionata.

- Činjenica je da na ovom turniru nemamo kvalitet kao pre. Jedan od problema su otkazi igrača koji više ne žele da igraju za Srbiju. Za mene su igrači koji su ovde najbolji zato što žele da igraju za svoju zemlju. Od 2006. nam se sve to događa, rukomet je izgubio draž u Srbiji - rekao je Peruničić.

BILI USAMLJENI

Selektor je potom istakao da mu je žao što nacionalni tim nije imao veću podršku dijaspore poput Hrvata. Možda bi podrške sa tribina i bilo da su rukometaši na parketu pokazali da su bar spremni da poginu za dres i grb. Međutim, to je izostalo.

- Žao mi je što nas nisu podržali. Mnogo Srba živi u Beču, a to nije daleko od Graca. Kada vidim s koliko strasti hrvatski navijači idu uz svoju reprezentaciju, voleo bih da je tako i u Srbiji. Svi nose dresove, to je lepo videti. Voleo bih videti stotinak srpskih zastava, a ne samo deset na tribinama. Osećamo se usamljeno, igrači osećaju da nemaju podršku. Možda je ne zaslužujemo, možda je takvo vreme, a možda ljude ne zanima rukomet - dodao je Peruničić.

Rukomet više nije popularan

U Peruničićevo vreme, pre 20 godina, igrao se ozbiljan rukomet u Srbiji. Pamtimo njega, njegovog brata Predraga, Žikicu Milosavljevića, Arpada Šterbika, Neđu Jovanovića...

- Rukomet je bio je jedan od najpopularnijih sportova. Izgubili smo se u traženju talenata. Ljudi misle da će to doći samo od sebe, ali sada je drugo vreme i biznis je ključan. Deca u Srbiji idu na košarku, odbojku i borilačke sportove, dok u moje vreme deca su masovno dolazila na rukomet. Sada to više nikoga ne zanima - objasnio je Peruničić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading