Najveći sportski skandali 2019: Priča se priča da Rusi... ne dolaze!

Autor:

Sport

31.12.2019

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka godina, osim sjajnih sportskih rezultata, novih sportskih lica i velikih uspeha, donese i neke nove skandale. A pred Olimpijske igre uvek bude velikih potresa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ovu sliku nećemo videti u Tokiju

Stoga, na početku imamo skandal vezan za OI.

1. Rusija i doping

Foto: Tanjug/AP

Odavno Rusija vodi bitku sa Svetskom antidoping agencijom i sada će izgleda Azija biti uskraćena za rusku trobojku. Zbog optužbi za sistemski doping Rusiji neće biti dozvoljeno da učestvuje na Olimpijskim igrama.

Timovi se sigurno neće takmičiti, a individualcima će biti dozvoljeno da učestvuju pod olimpijskom zastavom.

Koliko je situacija ozbiljna dokazuje i činjenica da su Rusi sami priznali da imaju problema sa dopingom, no ipak ovo deluje pretarano. Zašto bi nečiji individualni sportski uspeh bio upitan? Ukoliko neko od Rusa padne na doping testu treba da bude kažnjen, ali recimo – zašto bi neki ruski odbojkaš koji igra u Italiji i stalno je predmet doping kontrola bio isključen sa OI?

Ovo je politička stvar, videćemo kako će se završiti.

2. Kineski milioni su bitniji od demokratije?

Foto: Tanjug/AP

Očigledno da je tako.

Generalni menadžer Hjuston Rokitsa Deril Mori izrazio je svoju podršku protestantima u Hong Kongu koji se bune protiv kineske vlasti. To se nije svidelo Kinezima, koji poseduju ogromno tržište i od kojih pogotovo žive Hjuston Rokitsi, koji su sa dolaskom Jao Minga u franšizu uspeli da naprave višemilionsku bazu fanova na Istoku.

Kinezi su zabranili prenose Rokitsa, a cela NBA se potrudila da se izvini Kini i KP Kine. Svi, od Lebrona Džejmsa do Džejmsa Hardena su istakli da NBA ne treba da se meša u unutrašnje stvari druge države.

Jer uskoro dolaze novi ugovori, a ukoliko se izgubi kinesko tržište seleri kep će se smanjiti. A to je najvažnije.

3. Tramp, Rapino i jednakost

Foto: Tanjug/AP

Šampionke sveta u fudbalu su fudbalerke Sjedinjenih Američkih Država, a Megan Rapino je dobila i Zlatnu loptu.

 

 

Ona je podigla glas i zatražila jednak tretman fudbalerki i fudbalera, pa na kraju i jednake plate. Ušla je u sukob i sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom.

Pitanje ženske jednakosti u sportu podiglo je mnogo prašine i svi su dali svoje mišljenje – od pomenutog Trampa i Bena Šapira, do sportistkinja, sportista, analitičara, političara…

Teško da će pred sudom dobiti američki fudbalski savez, a videćemo kako će se situacija dalje odvijati. Da je ženski fudbal i dalje na niskim granama i da može bolje – to je sigurno. Da nije realno očekivati da se jednako plate Kristijano Ronaldo koji jednim storijem na istagramu zaradi milione i Megan Rapino – nije realno.

4. Robert Kraft i prostitucija

Foto: Tanjug/AP

Bil Beličik, Robert Kraft, Tom Brejdi i Petriotsi su se naosvajali trofeja, ali se skandali lepe za njih. Posle mnogih skandala koji su govorili o prisluškivanju i špijuniranju drugih timova, varanja sa ugovorima igrača i slično sada je vremešni vlasnik Petsa optužen za nešto sasvim novo.

Pojavili su se kompromitujući snimci koji vremešnog Krafta prikazuju kako na Floridi plaća za seksualne usluge.

Ne brinite, u Americi se sve može kada si bogat. Preživeo je i ovaj skandal.

5. El Loko i njegove ptičice

Foto: Tanjug/AP

Ovo je bio spektakl. Potpuni.

Da Marselo Bjelsa ne postoji, trebalo bi ga izmisliti. Kada ga je početkom godine Frenk Lampard (tada menadžer Derbi Kauntija) optužio da je slao svoje špijune na treninge Derbija, Argentinac je odgovorio da je to tačno.

I tu nije stao. Rekao je da je špijunirao svaki tim u Čempionšipu, a potom sazvao konferenciju za štampu. Dok su mnogi očekivali da se Argentinac izvini, on je napravio prezentaciju na kojoj je detaljno objasnio na koji način špijunira druge timove, uz obrazloženje da je to u Argentini sasvim normalno.

Lids je platio kaznu, a mi smo nastavili da volimo Bjelsu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading