Umro ski skakač koji je klao ženu za Božić!

Autor:

Sport

05.02.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život nadaleko poznatog Finca, osvajača pet medalja na Olimpijskim igrama, obeležili zatvor, alkohol i igranje oko šipke kao striptizeta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mati Nikenen

Kako živiš, tako i završiš, izreka je koja najbolje opisuje život slavnog ski-skakača Matija Nikenena (55). Po mnogima najbolji letač na skijama svih vremena preminuo je iznenada u rodnoj Finskoj, a osim po osvojenim medaljama na svim velikim takmičenjima, uključujući pet na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. i Kalgariju četiri godine kasnije, ostao je upamćen po burnom životu.

OPTUŽBA ZA UBISTVO

Kada je završio skijašku karijeru u 30. godini, Finac se otisnuo u pevačke vode i izdao tri albuma, a imao je i emisiju o kuvanju. Željan avanture, Nikenen se oprobao i kao striper na šipci.

A onda je tanku liniju između genijalnosti kao sportiste i propalice prešao zahvaljujući alkoholu. Nikenen se oprobao i u borbi palčevima, ali kada je izgubio jedan meč, potegao je nož na protivnika. Pod optužbom za pokušaj ubistva odležao je 13 od 26 meseci robije. Preka narav koštala ga je pet brakova, u kojima se opet suočio sa zatvorskom kaznom od 18 meseci zbog nasilja u porodici. Na Božić 2009. ubo je suprugu Mervi Tapolu nekoliko puta nožem u nameri da je zakolje, a kada to nije uspeo, pokušao je da je zadavi pojasom bade-mantila. To mu je donelo novu robiju od 16 meseci. Međutim, žena mu je godinama sve praštala, a krah braka usledio je tek posle 15 zahteva za razvod.

RepublikaFoto: instagram.com/junshiro.kobayashi
Ilustracija

POZDRAVI IZ PAKLA

Po Nikenenovom kontroverznom životu snimljen je film u kojem ga je igrao glumac Jasper Pakonen. Tokom 2006. je napisana i njegova biografija "Pozdravi iz pakla", ali ga ta retrospektiva nije opametila. Nisu pomogli ni novi treninzi ni snimanja reklama. Poslednje godine života Mati je proveo sam u svom domu u Finskoj, gde je i pronađen mrtav.

 

Karijera za pamćenje

Matija Nikenen je bio ikona finskog sporta. U Svetskom kupu ski-skokova ostvario je 46 pobeda. Finac je jedini takmičar u ski-skokovima koji je slavio na svih pet najvećih takmičenja - osvajao je zlato na Olimpijskim igrama (tri puta), Svetsko prvenstvo u skokovima i Svetsko prvenstvo u ski-letovima, Svetski kup, a dva puta je slavio i na novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice. Pet puta je postavljao i svetski rekord u dužini skoka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading