Svi znamo da rukomet umire u Srbiji: Bivši selektor dao rešenje

Autor:

Sport

19.01.2019

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela je druga faza Svetskog prvenstva za rukometaše u Nemačkoj i Danskoj, u kojoj će se 12 reprezentacija boriti za četiri mesta u polufinalu.

RepublikaFoto: instagram.com/rukometnisavez
Rukometaši Srbije

Plasman u drugi krug izborila je i selekcija Mađarske, koju zajedno vode Ištvan Čoknjaji i Vladan Matić, dok je Srbija u razigravanju za plasman od 17. do 20. mesta.

Iako će ovo biti najlošiji plasman Srbije na svetskim prvenstvima od raspada bivše Jugoslavije, Matić, koji je vodio "orlove" u dva navrata, u intervjuu za MONDO rekao je da to ne treba da nas posebno iznenađuje, niti razočara.

- Sve dok se u Srbiji ne naprave mogućnosti da se pojave dva-tri ozbiljna kluba sa ozbiljnim ulaganjima, od 1.000.000 ili 2.000.000 evra, što na evropskom nivou nije nešto naročito, da igrači ne idu jako mladi u inostranstvo već da ostanu do 23-24. godine i da igraju - ako ne Ligu šampiona onda bar grupnu fazu EHF kupa - nemamo šanse. Dok ne budemo imali dva-tri ozbiljna kluba, kao što u Hrvatskoj imaju Zagreb i Nekse, u sloveniji Celje i Velenje, kao što u Makedoniji ima Vardar, nemamo šta da tražimo kad je u pitanju reprezentacija. I to je to - jasan je Matić.

RepublikaFoto: Starsport
Rukometaši Srbije

On nije želeo da ulazi u dublju analizu nastupa Srbije, koju sa klupe vode njegovi nekadašnji saigrači Nenad Peruničić i Nedeljko Jovanović.

- Peruničić i Jovanović su moji veliki prijatelji, u njihovu stručnost ne mogu da ulazim, jer nisam pratio utakmice. Ali ako je već određeno i napravljen rez, ako smo se opredelili za mladost, onda treba biti strpljiv tri-četiri godine dok ta mladost ne sazri. Nema ništa bez teških utakmica, jakih utakmica. Pored ovih svetskih i evropskih prvenstava trebaju nam dva-tri dobra kluba u ligi, bez toga nema ništa. Ako se već pravi rez, ako se ekipa podmladila, onda to treba istrpeti. Ako u 10 godina promenimo sedam-osam selektora - nema ništa od toga - smatra Matić.

Srbija je eliminacijom u prvoj fazi SP propustila možda i poslednju šansu da izbori kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, međutim, Matić ističe da ne treba plakati, niti se opterećivati, već praviti sistem.

RepublikaFoto: http://rss.org.rs

- Treba se koncentrisati na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Nema tu plakanja. Iz ovoga da se pokuša na Evropskom prvenstvu da se izbori plasman na Olimpijke igre 2020. nema teoretske šanse. Treba se koncentrisati na Olimpijske igre 2024. i na prvenstva koja dolaze posle 2020. Kada se oporavi mladi Jovanović treba napraviti selekciju, oformiti ekipu, pa i istrpiti neke šamare da bi možda došli u situaciju da se 2022. godine Srbija bori za Pariz 2024. Ja drugo rešenje ne vidim - istakao je nekadašnji selektor "orlova".

Matić je zajedno sa Ištvanom Čoknjajem ponovo na klupi Mađarske, sa kojom je 2009. osvojio šesto mesto na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

I ovoga puta Mađarska je prošla u drugi krug, ali je autsajder u grupi sa Švedskom, Norveškom, Danskom, Egiptom i Tunisom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading