BRUKA I SRAMOTA: Ovo su najveći sportski skandali u 2018. koji su šokirali javnost!

Autor:

Sport

01.01.2019

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godina za nama je bila izuzetno burna, mnogi skandali su potresli sportsku javnost i pretili da unište velike sportske karijere i uspehe. Sve u svemu, uzbudljivo je bilo i van terena. Mi smo izdvojili pet skandala o kojima su brujali domaći i strani mediji - na neke od njih je stavljena tačka, ali nisu zaboravljeni, dok će neki epilog dobiti u narednoj godini.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa utakmice Pari Sen Žermen - Crvena zvezda

1. PSŽ - Zvezda i afera "nameštanje"

Crveno-beli su se posle dve i po decenije domogli elite, a onda je kao "grom iz vedra neba" odjeknula vest da je bilo neregularnosti na meču Pari Sen Žermen – Crvena zvezda u Parizu.

Navodno, jedan od čelnika Crvene zvezde pokušao je da uplati 5.000.000 evra na poraz crveno-belih od pet razlike protiv Pari Sen Žermena, kao što se i dogodilo u Parizu, u utakmici drugog kola Lige šampiona, kada je domaćin slavio 6:1.

RepublikaFoto: Starsport

Ugledni francuski sportski list "L'Ekip" naveo je da su nekoliko dana pre utakmice o celom slučaju obavešteni predsednik UEFA Aleksandar Čeferin i njegovi najbliži saradnici i da je informacija stigla od doušnika koji se smatra kredibilnim.

Sve mogućnosti su bile otvorene. I da je meč namešten, ali i da je neko maliciozno pokušao da smesti crveno-belima. Crvena zvezda je demantovala pisanje ovog francuskog sportskog lista i saopštila da ti navodi nanose veliku štetu ugledu kluba. UEFA se nije oglasila po ovom pitanju, iako je francusko tužilaštvo pokrenulo istragu. 

Crveno-beli su bili spremni da tuže francuski list i angažovali su najbolje advokate, međutim do toga nije došlo pošto se renomirani list "krije" iza neimenovanog kredibilnog izvora. Epilog afere "nameštanje" ili "nameštanja nameštanja" verovatno ćemo dobiti u  narednoj godini.

2. Ronaldo i afera "silovanje"

Prema mnogima najbolji fudbaler sveta, Kristijano Ronaldo dvaput je protekle godine šokirao javnost. Prvo je u rekordnom transferu prešao u Juventus, a onda je još jače odjeknula vest da je Ronaldo silovao jednu devojku koja je posle 9 godina izašla u javnost sa teškim optužbama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijano Ronaldo i Katrin Majorga u diskoteci neposredno pre spornog događaja

Izvesna Katrin Majorga je rešila da otkrije identitet. Majorga je ćutala sve vreme budući da joj je Ronaldo platio 375.000 dolara u vansudskoj nagodbi. Ona tvrdi da ima teške posledice psihičke prirode od samog čina "silovanja" i da više nije mogla više da ćuti. 

Ronaldo je devojku upoznao na žurki u Las Vegasu, nakon čega ju je pozvao u svoju hotelsku sobu, posle čega je došlo do navodnog silovanja. Ronaldo je, naravno, odbacio optužbe i samo jednom istupio pred javnost. Razrešenje ove situcije ćemo verovatno dočekati u narednoj godini, a možda ni tada, jer je velika mogućnost da se priča ponovo zataška i da dođe do nagodbe, ali ovog puta će to biti pred sudskim organima.

3. Podrška šiptarskim teroristima na SP u fudbalu

Đerdan Šaćiri i Granit Džaka su nosili dres reprezentacije Švajcarske na Mundijalu, ali su predstavljali Albaniju. Ponizili su Švajcarce i pokušali da ponize Srbe, ali su samo navukli gnev celokupne fudbalske javnosti jer su pokušali da ispolitizuju meč protiv Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đerdan Šaćiri i njegov umobolni čin proslavljanja gola

"Reprezentativci" Švajcarske su golove protiv Srbije proslavili sklapanjem ruku u simbol dvoglavog orla koji simbolizuje takozvanu "veliku Albaniju", nepostojeću i iluzornu državu koju bi Albanci da stvore otimanjem srpske teritorije, ali i drugih zemalja iz regiona.

Jedini "orlovi" na ovom meču su bili srpski reprezentativci, koji su se tokom celog meča nosili sa uvredama i provokacijama. Šaćiri i Džaka su novčano kažnjeni, a Švajcarci su ogorčeni. Ovoj sceni svakako nije bilo mesto na svetskoj smotri, a sportsti bi trebalo da budu ambasadori svojih država, a ne propagatori ideja suprotnih modernom konceptu države i pre svega zdravom razumu.

4. Nedosuđeni penal za Mitrovića protiv Švajcaraca

Svaki poznavalac fudbala je povikao "penal!" kada je Mitrović pao u kaznenom prostoru na meču protiv Švajcarske, samo sudija Brih nije. Na zaprapašćenje svih nas, umesto penala je dosudio faul Aleksandra Mitrovića u napadu?!

RepublikaFoto: Starsport
Feliks Brih podelio nepravdu na Svetskom prvenstvu

Švajcarci su pobedili 2:1, a da nije počinjena ova očigledna sudijska greška, možda bismo drugu pesmu pevali na Mundijalu. Dvojica protivničkih igrača rvačkim zahvatima držali su Mitrovića u kaznenom prostoru, ali se pištaljka sudije Feliksa Briha nije čila.

Ne samo da nije dosudio najstrožu kaznu, već je Nemac odlučio da i ne pogleda video snimak sporne situacije, iako mu je novim pravilima to omogućeno. Zbog toga je svako ko se iole razume u fudbal ovu odluku okarakterisao kao skandaloznu.

5. Stojković se odrekao Srbije

- Prvi put se stidim što sam Srbin, sutra ću se odreći srpskog pasoša. Sramota me je što sam državljanin ove zemlje - rekao je golman Partizana Vladimir Stojković posle 158. večitog derbija.

RepublikaFoto: Starsport
Vladimir Stojković reagovao nepromišljeno

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su nerešeno 1:1 u derbiju odigranom u Humskoj, a taj duel obeležio je sumnjivi pogodak Ričmonda Boaćija.

Eksplodirao je Stojković posle najvećeg fudbalskog okršaja u Srbiji, ali je preterao. Kada su se smirile strasti Stojković se izvinio javnosti. Rekao je kako nikada ne može i neće odreći niti svoje države niti svog pasoša jer je nebrojeno puta do sada našu zemlju reprezentovao na najsvetliji i najdostojanstveniji način, neretko i kao istinski junak velikog broja utakmica fudbalske reprezentacije Srbije. Oprostila mu je Srbija ovu izjavu u afektu, ali svakako je uzburkao čitavu naciju koja je osetljiva na pitanja identiteta i pripadnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading