PONOS SRBIJE: Robotika im ide od ruke - Sa nagradom se vraćaju sa svetskog takmičenja

Autor:

Sport

21.12.2018

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski tim Ogledne OŠ "Vladislav Ribnikar" iz Beograda učestvovao je na prestižnom Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER) u Šangaju, gde je osvojio specijalnu Nagradu za najbolji nastup (Best Performance Award). Odlazak mladih genijalaca u Kinu podržao je i regionalni lider u industriji igara na sreću kompanija Mozzart.

RepublikaFoto: promofoto
Marko Kolundžija, Igor Stamenković i Ivan Antoković

Osnovci Marko Kolundžija, Igor Stamenković i Ivan Antoković  su u pratnji svog mentora Đure Pađan učestvovali na takmičenju na kojem se nadmetalo više od 15.000 učenika iz 50 zemalja. Ovogodišnja tema bila je informaciono doba, a mladi naučnici su imali zadatak da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti problem pohranjivanja podataka na server, reciklaže elektronskog otpada, onlajn kupovine, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema.

Tim mladih genijalaca, čiji je put u Šangaj do polaska bio neizvestan, otišao je na takmičenje uz pomoć donatora, a u sklopu velike akcije Fonda B92 "Bitka za znanje" čiji je osnovni cilj stvaranje modernog obrazovnog sistema za decu širom Srbije.

- Velika je čast imati sjajnog saradnika poput kompanije Mozzart, koja kao društveno odgovorna kompanija već godinama unazad, nizom različitih primera dobre prakse podržava rad Fonda B92 i sve one humaniratne akcije koje sprovodimo. Veoma je važno da u ovoj velikoj bici za znanje nismo usamljeni i da zajedno sa uspešnim kompanijama podržavamo i pomažemo naše heroje - istakla je Sandra Pajović iz Fonda B92.

RepublikaFoto: promofoto

Ovo je drugi put da Srbija ima predstavnike na prestižnom takmičenju u Kini, zahvaljujući programu "Bitka za znanje" koji sprovodi Fond B92, a posredstvom kojeg su škole u Srbiji uključene u proces digitalnog opismenjavanja i učenja programiranja i kodiranja. 

Značaj digitalnog opismenjavanja i upoznavanja mladih sa novim načinom učenja, primene znanja i novim trendovima u obrazovanju koji predstavljaju osnov buduće konkurentnosti na tržištu rada prepoznat je i od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading