Kako su Pešić i Duda verovali u Bjelicu

Autor:

Sport

09.07.2018

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knjiga "NBA Srbija" novinara Sport Kluba Darka Plavšića donosi veliki broj zanimljivih ispovesti srpske NBA petorke. Nemanja Bjelica je Darku pričao o svojim počecima, basketu u novobeogradskim blokovima, Partizanu, Zvezdi i reprezentaciji Srbije.

RepublikaFoto: twitter.com/Timberwolves
Nemanja Bjelica

U poglavlju "Kad Pešić podučava" Nemanja Bjelica je pričao o periodu posle odlaska iz Partizana. Bio je na pragu Fenerbahčea koji je pre njega izabrao Emira Preldžića, a ubrzo je stigao poziv od Crvene zvezde. 

- Baš sam sedeo sa Savom Lešićem ispred svog ulaza u tom trenutku kad me je Zvezda zvala na probu. On kaže: "Pa zvali su i mene"... Ja nisam želeo da dođem. U glavi sam razmišljao kako bi bilo dobro da potpišem neki solidan ugovor u Austriji ili Nemačkoj. Nisam verovao da ću se, posle Partizana, ikada vratiti u Srbiju. Nije bilo pitanje vere da li će proba biti uspešna, već sam imao neki loš osećaj u vezi sa igranjem za srpski klub.

Bjelica je prošao, ali daleko od toga da je bilo lako.

- Pešić je odlučio da me povede na Kopaonik na pripreme, sa čuvenim profesorom Karalejićem. On je predstavnik stare škole, naporno se radilo, ali nam je značilo. Sećam se, u Leskovcu smo igrali prijateljsku utakmicu, sve me bolelo, nisam mogao ništa da pogodim. Tada me je Marko Marinović smirivao da će biti sve u redu. U međuvremenu počela je liga igrali smo protiv Vojvodine . U drugom poluvremenu rezultat je bio neizvestan. Sedeo sam na klupi bez planova da uđem u igru. Pred kraj treće četvrtine, Pešić mi je prišao i samo rekao: "Hajde, ulaziš u igru!" Bio sam šokiran. Ipak, kad sam ušao, odmah sam pogodio dve trojke i dobili smo meč".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemanja Bjelica

Nemanja je govorio i o tome kako je posle nastupa na Univerzitetskim igrama prešao i u seniorski tim 2009. godine.

- Na treninzima sam izuzetno radio, ali na pripremnim utakmicama mi nikako nije išlo. I selektor Dušan Ivković je to primetio. Već sam pomislio da ću ponovo da ispadnem sa spiska u poslednjem trenutku, Međutim na jednom treningu u "Pioniru", ekipa se zagrevala, a Duda je mene odveo sa strane: "Vidi lafe, ja ovo inače ne radim, ali opusti se, igraćeš za reprezentaciju još mnogo godina, samo nastavi da budeš svoj i daj sve od sebe". Pokazao mi je koliko je veliki trener i čovek. Skinuo mi je ogroman kamen sa srca. Narednu pripremnu utakmicu sam odigrao odlično i našao sam se na spisku za Evrobasket u Poljskoj.

Ukoliko želite da saznate još mnogo detalja iz NBA karijera srpskih košarkaša, svim ljubiteljima košarke i sporta Sport klub preporučuje knjigu "NBA Srbija" u izdanju "Vukotić media".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading