IZ ČIKAGA NAŠA ZLATNA: Neverovatna priča o NAJMLAĐOJ IGRAČICI SRBIJE - dete EMIGRANATA, htela da igra FUDBAL, a sad ima već DVE MEDALJE!

Autor: Republika

Sport

28.06.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tek 29. decembra puni 20 godina, a već ima dve medalje sa Srbijom.

RepublikaFoto: fiba.com
Anđela Dugalić

Javni servis se uključuje u "La Fontetu" u Valensiji. Zlatne košarkašice dodatno pozlaćene konfetama šalju ekipni pozdrav i zahvalnost čitavoj naciji što ih je pratila i podržavala. Zatim kreću kratke individualne izjave svih naših heroina. Na red dolazi simpatična, nasmejana devojka i prva rečenica joj je "Ja sam Angela iz Čikaga", sa vidnim anglo-američkim izgovaranjem srpskih reči. Čak je morala da se konsultuje sa saigračicama oko par reči, fraza koje su je učile.

Anđela Dugalić je dete naših migranata Dragovana i Vesne, koji su došli u Čikago 1998. godine, preciznije u predgrađe Des Plejns. Osim ćerke, imaju i sina Miloša, takođe košarkaša. Rođena tri godine kasnije, Anđela je navikla na srpski jezik u domaćinstvu.

- Kod kuće se priča srpski, jedino sa bratom na engleskom. Čak ukoliko pričamo previše brzo, roditelji nas ne razumeju - govorila je Anđela za amerikčke portale.

Odrasla u sportskoj porodici, bila je svestrana. Prva ljubav joj je bio fudbal.

- Htela sam da budem fdubalerka. Onda sam rekla sama sebi između šestog i sedmog razreda 'Nema baš mnogo devojaka od 190cm koje trče po fudbalskim terenima - rekla je Dugalić u izjavi za amerilki "Register guard".

RepublikaFoto: fiba.com
Dugalić posle bronze uzima zlato

Članica Oregon Stejta je briljirala u Mejn Vest srednjoj školi sa monstruoznih 20.6 poena, 10.3 skoka, skoro tri asistencije i ukradene lopte i 1.7 blokada po meču. Svrstana je kao sedmo najbolje rangirano mlado krilo na nivou svih srednjih škola u SAD, pred regrutaciju velikih koledža. Izabrala je etablirani Oregon.

Da se dobar glas daleko čuje svedoči i poziv Marine Maljković. U maniru jugoslovenske trenerske škole, Božina ćerka pri povratku na klupu reprezentacije dovodi tek pounoletnu devojku iz dalekog Čikaga. Čisto da oseti atmosferu, da uvidi odakle potiče, čiji grb nosi, pa nek barem prođe pripreme, sve ostalo je samo bonus.

Anđela je uala u 14 košarkašica na Marininom spisku za Evropsko prvenstvo u Beogradu. Nije ulazila u igru, ali je bila uz ekipu, upijala znanja od svojih saigračica. Naravno, i ona je dobila broznu oko vrata.

Iskoristila je Anđela svoju priliku i u finalu. Za osam minuta se upisala u strelce, sa 19 godina - malo li je? Čuvala je hodajuću legendu Francuske Sandrin Grudu, uspevši da joj ukrade loptu. Pokazala je hrabrost, neumoljivosti i snalažljivost, ono što se očekuje od budućih asova na prvom stepeniku karijere.

Pojava Anđele Dugalić je znak da mnogo naše talentovane dece širom rasejanja vapi da zaigra za reprezentaciju, da treba da se razvije mreža, da im se preda poverenje i ona će uzvratiti.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading