KOKOŠKOV ODUŠEVIO PROGNOZAMA PRED EP: Nikoga ne otpisujte, NI MILUTINOVA, NI BOGDANOVIĆA, NIKOGA!

Autor:

Sport

25.02.2021

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija bi na EP 2022. mogla u najjačem sastavu u kome je bila godinama, ako ne i ikada!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šef stručnog štaba selekcije Srbije ne isključuje nikoga sa EP 2022, čak ni teže povređene

Selektor Srbije imao je svega par sati da se opasulji posle putovanja iz kampa reprezentacije Srbije u Tbilisiju za Istanbul, ali je uprkos umoru našao vremena da progovori i svojim utiscima posle plasmana na Evropsko prvenstvo 2022.

- Sami po sebi prozori su kompleksan sistem, kad se tome doda da živimo i radimo u doba pandemije onda to dodatno komplikuje situaciju. Cilj je ostvaren, reprezentacija je i pored takvih uslova završila prva u grupi i kvalifikovala se za Evropsko prvenstvo. Zasluge idu na adresu igrača koji su se vrlo motivisano i profesionalno ponašali u svim ovim akcijama. Često smo menjali sastav što je uslovljavalo da smo morali da se prilagođavamo situaciji. Nismo imali kontinuitet rostera zato što mnogo igrača igra Evroligu, mnogo igrača njih nije bilo u mogućnosti da igra, a na kraju krajeva par igrača je na žalost bilo pozitivno i nisu mogli da se pojave u prethodna dva prozora. Ali, najvažnije je da smo plan ispunili – počeo je Kokoškov.

RepublikaFoto: fiba.basketball/eurobasket
Plan je ispunjen tokom ovog prozora, tvrdi Kokoškov

Komplikovana je trenutna situacija sa prozorima, toliko da ga brine što svetske sile ispadaju zbog nekošarkaških razloga.

Jedna Litvanija koja je, baš kao i Srbija, zemlja košarke bila je na šut od ispadanja! Postojala je šansa da je Danska koja je po našim standardima, posebno u onim potcenjivačkim merilima nekošarkaška zemlja mogla da ih ostavi „kod kuće”. Danas svi igraju košarku, „male” reprezentacije koje igraju u punim sastavima, posebno u prozorima, su dovoljno dobre da mogu pomrse račune nekim zemljama košarke kao što su Litvanija i Srbija. Imaju kontinuitet, igraju u punim sastavima, sa trenerima koji sa njima rade sedam, osam godina i uigranost im je veća nego timova koji se sastavljaju. Ako se ne varam, za ova tri prozora, odradio sam 12 treninga i sedam i po utakmica. Toga treba biti svestan i neka prepotencija koju ponekad imamo ne stoji, treba biti objektivan i realan - dodao je.

RepublikaFoto: fiba.basketball/eurobasket
Brine selektora sistema sa "prozorima", pa ga krivi što se sile poput Litvanije muče da se kvalifikuju

Ovaj prozor bio je svojevrsna "žurka dobrodošlice" za Filipa Petruševa, koga mnogi vide u dresu "Orlova" na baš duge staze.

Jedna od svetlih tačaka u poslednjim utakmicama bio je Filip Petrušev. Odigrao je dobro, ljubitelji košarke su sigurno zadovoljni onim što su videli. On, doduše, ima zrelu sezonu u timu za koji igra i za mene to nije iznenađenje - zadovoljno ističe selektor Srbije.

RepublikaFoto: www.fiba.basketball
Filip Petrušev imao je skoro 50 poena na prve dve utakmice u dresu Srbije

Stigao je da se dotakne i konstatacije Aca Petrovića, koji smatra da su upravo ovakvi prozori prilika da se stvaraju nove zvezde.

Ne znam šta je Aca Petrović pričao. Tamo ima „ful-tajm” posao, na kraju krajeva sama brazilski savez nije neko ko bi nama mogao da bude merilo u pogledu strategije i organizacije. Prinuđeni smo da pravimo ekipu od onog što je ispred nas, košarkaša koji su slobodni, od igrača koji ne igraju Evroligu i koji su na ovom kontinentu. Sigurno, i među njima ima igrača koji na pravi način reprezentuju državu. Ne mogu da dajem velike komplimente sistemu takmičenja, koji će očigledno trajati još dugo. U međuvremenu moramo da se prilagođavamo, radimo najbolje što možemo i pobeđujemo u tim mečevima. Od kukanja nema ništa, treba se prilagoditi i prolaziti kvalifikacije. Naravno, odlična je ideja da se probaju mladi igrači, ali pre svega je važno da se utakmice pobeđuju - smatra osvajač evropskog zlata sa Slovenijom.

U ovom trenutku kraj konflikta FIBA i Evrolige čini se kao utopija. Ipak, sa malo više sluha svima bi život bio značajno olakšan. Primera radi, da su se mečevi Evrolige u nedelju prozora igrali utorkom i sredom, selektori bi mogli da računaju na reprezentativce iz klubova učesnika ovog takmičenja.

To je toliko logično, ali zaista mislim da je neostvarljivo. Neće se desiti, jer ne postoji dobra volja. Možemo samo da konstatujemo situaciju i pobeđujemo na terenu. Na višim instancama, na nivou saveza, komunikacijom između saveza može da se dođe do nekog dogovora i zajedničkog stava, napravi neki predlog i ostvari komunikacija sa Evroligom. Ali, nismo ni blizu toga, ne očekujem da će se u skorije vreme taj konflikt rešiti - iskren je šef struke Fenerbahčea.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Kokoškov u Istanbulu

Na konstataciju da na Nikolu Milutinova na žalost nećemo moći da imamo u timu, selektor kaže:

U komunikaciji sam sa svim igračima, nikog ne bih otpisivao. Ni Nikolu, ni Bogdana koji se vraćaju iz povreda. U narednih pet meseci svašta pozitivno može da se desi u rehabilitaciji i vraćanju. Ne bih zaista o imenima, najviše bismo bili fer da ih ne pominjemo. A dobro znamo ko su vedete i vodeći igrači u svojim timovima, oni će sigurno biti i nosioci u nacionalnom timu.

RepublikaFoto: FIBA
Milutinov, Bogdanović i svi ostali povređeni nisu precrtani, već će se njihov oporavak pomno pratiti

Za kraj, Kokoškov je istakao da je spreman da usmerava novu generacija i da "napravi most" između odlazećih i dolazećih reprezentativaca.

Moj posao je trenerski, selektiranje i priprema ekipe za takmičenja koja predstoje. Ali, postoji i šira slika, tako da ne razmišljamo samo o ovom letu, već i kako usmeriti novu generaciju i napraviti most. Košarka će se igrati, reprezentacija postojati i kad sve ovo prođe, zato je moja obaveza da dam sve od sebe, svo znanje i iskustva da državni tim ide u pozitivnom pravcu. Jer, reprezentacija je večna, a mi prolazni – zaključio je u razgovoru za "Sportski žurnal" Igor Kokoškov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading