NA DANAŠNJI DAN: Pre tačno 40 godina Jugoslavija je postala OLIMPIJSKI ŠAMPION!

Autor: Tanjug, Republika

Sport

30.07.2020

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, pre tačno 40 godina, muška košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je olimpijski šampion, kada je u finalu u Moskvi pobedila Italiju.

RepublikaFoto: KSS
Zlatna generacija srpskih košarkaša iz Moskve

Kako podseća Košarkaški savez Srbije (KS S), nezaboravni "plavi tim", koji je sa klupe predvodio selektor Ranko Žeravica činili su Andro Knego, Dragan Kićanovic, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić.

Do olimpijskog zlata, reprezentacija SFR Jugoslavije je stigla bez poraza, uz maksimalnih osam pobeda.


U prvoj fazi takmicenja, „plavi“ su u grupi B savladali Senegal (104:67), Poljsku (129:91) i Španiju (95:91) i tako se kvalifikovali u finalnu grupu koju su činile po dve prvoplasirane ekipe iz sve tri grupe na turniru.

U finalnoj grupi, bili su bolji od Italije (102:81), zatim Kube (112:84), Sovjetskog saveza (101:91) i Brazila (96:95), pa je na taj način izboren plasman u finale, koje je odigrano 30. jula 1980. u Olimpijskoj dvorani.

Rival „plavima“, ponovo je bila Italija, a Jugoslavija je kao i pet dana ranije izvojevala pobedu (86:77) i na taj nacin osvojila olimpijsko zlato.

Dominaciju "plavih" na Olimpijskim igrama u Moskvi, na svoj način potvrđuje i ukupna koš razlika od +148 (825:677).

- Košarkaški savez Srbije se sa ponosom seća uspeha iz Moskve i od srca čestita jubilej osvajačima zlatne medalje, odnosno njihovim porodicama! Slava olimpijskih šampiona je večna! - navodi KSS.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading