(VIDEO) Prošlo je 25 godina: Ko je naredio košarkašima Hrvatske da siđu sa postolja?

Autor:

Sport

02.07.2020

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je na Eurobasketu 1995. osvojila bronzu, ali je najveći skandal ispao jer su hrvatski reprezentativci sišli sa postolja.

RepublikaFoto: youtube.com/ Kosta Đurđević
Hrvatska silazi sa postolja

Šarunas Marčiulionis, Toni Kukoč, Fanis Kristodoulou, Vlade Divac i Arvidas Sabonis. Bila je to najbolja petorka, a MVP Eurobasketa bio je Marčiulionis, koji je davao 23,7 koševa po utakmici. Sabonis je imao prosečan učinak od 22 koša i 15,3 skokova, Kukoč 5,3 asistencija po utakmici, a Aleksandar Đorđević odigrao je neverovatnu partiju u finalu i dao 41 koš Litvaniji.

Bilo je to Evropsko prvenstvo na kojem je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila poslednju medalju na velikom takmičenju. I napravila sramotan čin u istoriji sporta: napustila pobedničko postolje.

- Bilo je to neko drugo vreme. Jugoslavija je pobedila Litvaniju u finalu i slušali bismo njihovu himnu. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje i svi smo se složili - rekao je tqadašnji kapetan Stojko Vranković, koji tvrdi da je odluka o napuštanju dodele medalja stigla iz tadašnjeg političkog vrha.

Litvanci su ipak ostali na postolju, dok su Bodiroga, Danilović, Obradović, Sretenović, Paspalj, Đorđević, Rebrača, Divac, Savić... slavili zlato sa uzdignuta tri prsta.

RepublikaFoto: youtube.com/ Kosta Đurđević
Bodiroga i Divac

- Bili smo uvereni da smo napravili veliki rezultat. Čim smo sleteli kući, shvatili smo da su struka i javnost proglasili našu bronzu debaklom - rekao je tadašnji selektor Aco Petrović, koji se, tvrdi, nikad nije slagao s odlukom da njegovi košarkaši napuste postolje:

- I dok se još igrala finalna utakmica, trajala je neka 'tiha diplomacija' između rukovodstva hrvatske reprezentacije, prvenstveno direktora reprezentacije Mirka Novosela, i kabineta predsednika Hrvatske. Na toj liniji praktično je odlučeno da izađemo na dodelu medalja, primimo bronzu i onda napustimo dvoranu. Danas je jasno da je to bila ogromna greška, ali 1995. još je besneo rat i sa te tačke taj čin bio je sasvim normalan - govorio je Aco.

- Bio je rat i velike tenzije između dva naroda, glave su bile usijane, ali pod pritiskom tadašnjeg političkog vođstva mi smo morali da napustimo postolje, iako mi nije bila jasna svrha takvog postupka. Nije postojao nijedan razlog za tako nešto. To nismo odlučili mi među sobom nego čelnici na telefonskoj liniji sa Zagrebom. Mene niko nije pitao, odluka je došla sa više instance, a meni su je samo preneli. Ma, nismo smeli da napustimo pobedničko postolje. To je bilo moje mišljenje i tada i danas - smatra Petrović.

Mirko Novosel vrti drugačiju priču:

- Nije to niko naredio, bila je to spontana odluka igrača, kao određeni revolt za suđenje u finalu američkog sudije. Nismo to planirali.

Tadašnji predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak jedan je od retkih koji je i tada govorio kako je to bio pogrešan potez:

- Pa kome su ti momci ostavili zastavu tamo na jarbolu?! - govorio je.

RepublikaFoto: youtube.com/ Kosta Đurđević
Jugoslovenski košarkaši primaju medalju

I u finalu je bilo puno prigovora na suđenje, Litvanci su čak u jednom trenutku zapretili da će napustiti parket.

- To Evropsko prvenstvo u Atini bilo je direktno politički dirigovano. Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića kako kaže: "Sad je trenutak da napustimo postolje." Bili su u svlačionici pored nas. Ali ne bi to Stojko rekao bez političkog naputka. Meni je to bilo smešno - rekao je tadašnji selektor Jugoslavije Dušan Ivković. 

A o postupku hrvatskih košarkaša govorio je i Vlade Divac:

- Onda sam gledao na taj potez kao na izraz velikog nepoštovanja i za mene je to bio veliki skandal. Ni danas mišljenje nisam promenio, ali ipak donekle mogu da shvatim zašto su to uradili. Ko god da je to odlučio, pogrešio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading