Pozivao je na bojkot, sada želi da napusti NBA i pokrene svoju ligu

Autor:

Sport

17.06.2020

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih dana Kajri Irving je u centru pažnje NBA sveta jer poziva igrače da bojkotuju nastavak sezone kako bi mogli da učestvuju u protestima i bore se za rasnu jednakost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kajri Irving

Sa grupom istomišljenika iz NBA lige, WNBA lige i sveta šoubiza pokrenuo je koaliciju koja preispituje nastavak NBA sezone u izolaciji Diznilenda jer smatra da bi košarka skrenula pažnju sa borbe koja se već nedeljama odvija na američkim ulicama. 

Većina igrača ga ne podržava jer smatra da baš košarka može i treba da bude moćna platforma za njihovu borbu, posebno zato što će biti jedini profesionalni sport koji se igra u Americi i kao takav imaće veliku pažnju fanova i omogućavaće igračima da se njihov glas bolje čuje.

Najviše mu se zamera verodostojnost, jer on ionako ne bi mogao da igra jer se još oporavlja od operacije ramena, a NBA u izolaciju prima ograničeni broj ljudi. Osim toga, on je jedan od 20-ak najbolje plaćenih igrača lige i nema finansijskih problema, a istovremeno traži od onih koji zarađuju i 20 puta manje da se odreknu ostatka ovosezonske plate.

Irving, izgleda ima i veće planove. Američki mediji danas pišu kako je u grupnom četu sa saigračima iz Bruklin Netsa predložio da igrači sami pokrenu svoju ligu, javlja Njujork Dejli Njuz.

Bličer Report objašnjava da njegov predlog nije došao kao odgovor na plan NBA lige da se sezona nastavi u izolaciji i da je Irving napustio grupni čet nakon što su objavljeni prvi izveštaji o predlogu.

Reakcije na Irvingovo ponašanje su drastično različite, što se dobro vidi na primeru bivših NBA igrača i velikih prijatelja Meta Barnsa i Stivena Džeksona, koji je ujedno bio jedan od najboljih prijatelja Džordža Flojda, Afroamerikanca koga je u Minesoti ubila policija, što je bio i okidač za rasne nemire koji potresaju Ameriku.

 - Kajri treba da prestane jer, koliko čujem, želeo je da ide u Orlando da bude uz svoju ekipu, ali kad mu nisu dopustili, okrenuo je ploču i sad priča o odricanju od svega. Možeš se odreći svega i odsedeti ostatak sezone, ali cilj bez svrhe pobeđuje samo svrhu. A tako nas i deli. Poštujem ljude koji ne žele da igraju zbog kovida i boje se da ne ugroze porodicu, to razumem. Ali ako je razlog pokret, moramo da preuzmemo svoj deo odgovornosti - rekao je Barns.

Džekson je stao u Irvingovu odbranu.

 - Vrlo je strastven oko ovoga. Razume u kakvom smo trenutku, tu je kao ja. Više puta me je nazvao uplakan jer zna da ja rizikujem sve - rekao je Džekson.

NBA liga trebalo bi se nastaviti krajem jula u Diznilendu u Orlandu sa 22 ekipe, koje će odigrati po osam utakmica pre doigravanja. Kako stvari stoje, igrači neće smeti da izlaze iz izolacije dok god im traje sezona, a posete porodici i prijateljima biće dopušteni tek nakon prvog kruga doigravanja, 53 dana nakon okupljanja u Orlandu, kad u igri za titulu ostane samo osam klubova.

Sezona bi trebalo da se završiti u oktobru, a već početkom decembra bi trebalo da počne nova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading