(VIDEO) Da se naježiš: Kukoč se prisetio ovacija koje mu je '91. priredila beogradska publika

Autor: SK/Republika

Sport

05.06.2020

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bila je to poslednja utakmica finala plej-of prvenstva Jugoslavije koje smo igrali protiv Partizana. Par minuta pre kraja vodili smo dvadesetak razlike i trener Željko Pavličević me je izvadio iz igre. Bio je to jedan od najposebnijih trenutaka u mojoj karijeri. Beogradska publika se na neki način oprostila od mene i od moje košarke - rekao je Toni Kukoč tokom intervjua na SK-u kad je evocirao jedan od najčuvenijih trenutaka u istoriji jugoslovenske košarke i sopstvene karijere.

RepublikaFoto: SK/youtube
Toni Kukoč

Bio je 28. aprila ratne 1991. Čak i onim najoptimističnijim osobama jasno je bilo da se sprema rat i da je poslednja, treća utakmica doigravanja za prvaka Jugoslavije zadnja košarkaška utakmica lige Jugoslavije.

Partizan je te sezone bio strašan. Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Sale Đorđević, Ivo Nakić, Miroslav Pecarski. Godinu dana ranije Jugoplastiku su napustili Dino Rađa, Duško Ivanović i Goran Sobin, ključni igrači u timu. U Barselonu je otišao i trofejni trener Boža Maljković. Toni je ostao praktično sam.

Jugoplastika predvođena Kukočem došla je do konačnog trijumfa rezultatom 86:64. Četiri minuta pre kraja utakmice Željko Pavličević je izvadio Kukoča iz igre, a onda se dogodio trenutak za istoriju.

Svi prisutni su u tom trenutku ustali sa svojih mesta i gromoglasnim i dugim aplauzom nagradili su košarkaškog čarobnjaka za sve ono što je proteklih nekoliko godina radio na domaćim i evropskim parketima. Svima njima je bilo jasno da je to bio poslednji put da na delu gledaju jednog od najvećih svih vremena i zato su mu zahvalili.

Pokojni Dragan Nikitović, čuveni sportski komentator koji je prenosio tu utakmicu, rekao je tada:

 - Čitava dvorana dugim, dugim, srdačnim aplauzima oprašta se od ovog asa i mađioničara kome je ovo poslednja utakmica u našem prvenstvu.'

Kukoč je iduće sezone otišao u Beneton, a zatim u Čikago Bulse. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading