Igru pod obručima zamenili poljoprivredom: Srpski košarkaši voćka čudnovata!

Autor: Slobodan Vrakela

Sport

30.04.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz patika u kaljače, sa parketa u voćnjak, od elitnih restorana do poljoprivredne zadruge kratak je put. Bar kada su u pitanju srpski košarkaši. Darko Miličić, Uroš Tripković, Nenad Krstić, Kosta Perović, Dejan Milojević samo su neki od proslavljenih srpskih reprezentativaca koji su loptu zamenili makazama i pijucima. Nedavno im se pridružio i bivši centar Zvezde i Partizana Raško Katić

RepublikaFoto: Starsport
Darko Miličić

Budu li pobrojani asovi upola uspešni u voćnjacima kao što su bili u svetski poznatim dvoranama, neće biti zime za srpsko voćarstvo i poljoprivredu.

- Ništa lepše od košarke ne postoji na svetu. Zarađuješ ogromne pare, putuješ svetom, upoznaješ ljude, bivaš prepoznat na ulici. Što se mene tiče i mog ponašanja, trebalo je ranije da prestanem da se bavim sportom. Opet, u poređenju s ovim što danas radim, sport je med i mleko. Ima tu pritiska od javnosti da se moraju postići rezultati kada ste debelo plaćeni, ali se ne može porediti s ovim poslom. Ozbiljna je to borba, ozbiljno iskušenje. Neka se niko ne zavarava da će u ovom poslu imati para isto koliko i u sportu - brutalno iskren, kao i uvek, bio je Darko Miličić u razgovoru za Srpski telegraf.

Nekada velika nada svetske košarke i drugi pik na NBA draftu 2003. godine otkriva kako to izgleda iz svetskih metropola preći u selo nadomak Novog Sada.

- Posle košarke želeo sam da pobegnem od zgrada i zatvorenih prostora i zato sam se odlučio da odem iz grada i nastanim se u prirodno okruženje. Da budem iskren, isprva nisam znao šta da očekujem. Imao sam podršku porodice, ali bilo je i čuđenja najbližih. Mnogo neprospavanih noći, briga hoće li mraz uništiti ono što si gradio dugo, pa sve do čuđenja što sam dobio seljačku boju, što mi je lice izborano od sunca... Ali sada kada smo uspeli u ovom poslu i napravili pravo malo čudo, svi su srećni i zadovoljni.

RepublikaFoto: Starsport
Darko Miličić dok se bavio košarkom

Daleko neiskusniji u ovom poslu, ali ne i manje posvećen, jeste nekadašnji ljubimac navijača Partizana Uroš Tripković, koji je svoju sreću, posle košarke, pronašao u uzgoju borovnica.

- Uzgajanje borovnica je mlada kultura u našoj zemlji. Ja sam godinu dana potrošio učeći posao, išao kojekuda da vidim zasade, čak sam bio i u inostranstvu da bih naučio sve što treba. A i pored toga se naprave greške. Bilo je potrebno mnogo vremena i novca da se to posle pokrije - priča Tripković za naš list.

RepublikaFoto: Starsport
Uroš Tripković (broj 11) dok je nosio dres Partizana

Tek sada bi trebalo da se sav trud naplati.

- Par godina je prošlo od početnog ulaganja, pa tek sada očekujem da će to početi da se naplaćuje. Bez mnogo rada i problema ne može, čak ni kod iskusnijih voćara. Ne možete predvideti vreme, kakvo će biti proleće, a kakvo leto. Ali posvećen sam ovom poslu i hobiju u isto vreme i sa zadovoljstvom ga radim - poručio je nekadašnji snajperista crno-belih i naše reprezentacije.

KO ŠTA GAJI

Darko Miličić - jabuka

Uroš Tripković - borovnica

Raško Katić - borovnica

Nenad Krstić - kajsija, šljiva, kruška, dinja

Kosta Perović - trešnje, smilje, lavanda

Dejan Milojević - jabuka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading