Budućnost se oglasila saopštenjem o nastavku ABA lige

Autor:

Sport

02.04.2020

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podgorička Budućnost izdala je saopštenje u kome je dala predlog za završnicu ABA lige.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Dragan Bokan

Crnogorski prvak smatra da bi finiš regionalnog takmičenja trebalo da se odigra u julu u obliku plej-ofa ili Fajnal-fora.

Isto tako, Budućnost je predložila i da nijedan tim ne ispadne iz lige, već da se proširi za dva mesta za narednu sezonu, ali i da se takve odluke donesu u najkraćem roku putem video linka.

Saopštenje prenosimo u celosti.

- Suočeni sa izazovnom situacijom, kontinuirano komuniciramo sa većinom klubova koji čine ABA ligu. Poštujući činjenicu da sportska javnost očekuje stav Budućnost Volija o pitanju završetka ovogodišnje sezone, ovim putem ga iznosimo nakon našeg studionoznog sagledavanja situacije iz više aspekata.

Smatramo da je od velike važnosti da četiri prvorangirane ekipe igraju završnicu ABA lige u toku sedmog meseca (sa publikom ili bez njenog prisustva), na način kako je to definisano propozicijama lige. Podsećamo da propozicije predviđaju da se odigraju utakmice između prvog i četvrtog, odnosno drugog i trećeg na tabeli. Plej-of bi bio odigran u istom mesecu. Ostavljamo mogućnost završetka sezone i odigravanjem Fajnal-fora.

Svesni smo da klubovi koji ne spadaju u četiri prvoplasirana na tabeli treba da smanje troškove i raspuste ekipe, sa tim u vezi predlažemo da ove godine iz ABA lige nijedan klub ne bude eliminisan i da pretposlednji ne igra baraž. Na taj način bi u sljedećoj takmičarskoj sezoni ABA liga umesto 12 brojala 14 klubova. ABA 1 liga bi bila po automatizmu dopunjena sa dva kluba iz ABA 2 lige.

O završnici ABA lige, plej-ofu ili fajnl-foru direktno bi odlučivali predsednici prva četvoroplasirana kluba, u komunikaciji sa predsednikom ABA lige Domagojom Čavlovićem, direktorom Dubravkom Kmetovićem i sportskim direktorom Milijom Vojinovićem. Neophodno je da što pre održimo sednicu ABA lige putem video poziva, kako bismo doneli zajednički zaključak o ovoj temi i time stavili tačku na razne spekulacije o ovom bitnom pitanju.

Smatramo da je nemoguće završiti ovogodišnju sezonu ABA lige na drugačiji način. Bilo koja druga odluka i proglašenje šampiona bez odigranih utakmica, favorizovalo bi određenu ekipu i u narednoj sezoni, što nije u sportskom duhu. Imajući u vidu širu sliku, trenutno je od manje važnosti ko će biti ovogodišnji šampion, u odnosu na činjenicu kakav će to imati uticaj na naredne sezone i to je situacija koju je neophodno sagledati sa više aspekata.

Budućnost očekuje od predsednika ABA lige Domagoja Čavlovića da organizuje skupštinu putem video linka, kako bismo što pre doneli odluku o budućnosti regionalne košarke. Nadamo se da će u našem predlogu prepoznati sportsko i korektno rešenje i ovom prilikom svim klubovima, kao i vernim navijačima želimo dobro zdravlje i pobedu u ovoj za sve nas presudnoj utakmici, borbi protiv našeg zajedničkog neprijatelja - zaključuje se.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading