(VIDEO) Evo zašto je poginuo Kobi Brajant: Problem nije bio u kvaru motora

Autor: Republika

Sport

08.02.2020

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni dve nedelje nakon tragične nesreće Kobija Brajanta nije se saznalo šta se dogodilo te nedelje u Kalabasasu u Kaliforniji. Jedan od najvećih košarkaša svih vremena poginuo je u padu helikoptera zajedno sa još osmoro ljudi, od kojih je jedna bila njegova 13-godišnja kćerka Đijana Marija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kobi Brajant

Službene rekonstrukcije još uvek nema pa je poznati YouTube kanal "The Flight Channel" (koji se inače i bavi rekonstrukcijom vazduhoplovnih nesreča, odlučio da napravi jednu.

Helikopter modela 1991 Sikorsky S-76, registrovan kao N72EX, nekada je bio u vlasništvu savezne države SAD-a Ilinois, a služio je za transport guvernera i drugih službenih osoba. Država Ilinois prodala  ga je 2015. godine.

Tog nedeljnog prepodneva, osmoro putnika plus pilot uputilo se u sportsku akademiju Mamba gde je Kobi sa klupe trebalo da vodi ekipu svoje kćerke Đijane. Isti taj helikopter obišao je identičnu rutu dan ranije bez ikakvih poteškoća, a za put do sportske akademije trebalo mu je otprilike pola sata.

Helikopter je poleteo u 9:06.

Najavljeni su loše uslovi sa slabom vidljivošću i gustom maglom za područje Los Anđelesa taj dan. Vreme je bilo toliko loše da je losanđeleška policija izdala zabranu letenja tog jutra.

RepublikaFoto: Youtube/TheFlightChannel
Helikopter u kom je poginuo Kobi Brajant

Regulacije vazdušnog saobraćaja strahovito su precizne i striktne pa zabranjuju pilotima let kroz oblake po tako maglovitom vremenu. To znači da je helikopter Brajanta leteo na 240 metara nadmorske visine.

U 9:21 helikopter je krenuo da kruž iznad Glendejla neposredno u blizini grada Burbanka. U tom trenutku audio zapis vazdušne saobraćajne kontrole ističe da je pilot Ara Zobajan zatražio posebna pravila letenja u slučaju loših vremenskih uslova.

Nakon 10-ak minuta kruženja, u 9:33, helikopter se zaputio prema konačnom odredištu na koji nažalost nikada nije stigao. Nakon dogovora sa kontrolnim tornjem, helikopter se uputio prema brdovitom području na zapadnoj strani doline San Fernando. Kako je teren postajao sve viši, tako je i helikopter u kratkom periodu podigao visinu. U 36 sekundi popeo se na 300 metara.

 

 

U 9:44 iz kontrolnog tornja stiglo je upozorenje da prenisko lete. Tu su krenuli problemi jer je vidljivost bila toliko loša da pilot nije mogao da vidi kuda leti već je postupao po uputima kontrolora leta. Skrenuo je prema jugozapadu.

Toranj Van Nuys: Helikopter 2EX, kontaktirajte Socal na 134.2 za nastavak leta.

Pilot: 34.2.

Toranj: Helikopter 2EX, molim identifikaciju - čulo se od Sokala, kontakta za sletanje.

Odgovora nije bilo, a helikopter je izašao izvan prostora aerodroma i mesta gde je trebalo da sleti.

Toranj: Helikopter 2EX, pratite kod 1200, tražite li nastavak leta?

Odgovora ponovo nije bilo.

Toranj: 2EX, gde... recite nam svoje namere.

Bez odgovora.

RepublikaFoto: Youtube/TheFlightChannel
Helikopter

Toranj: 2EX, i dalje letite prenisko ako ste nastavili da letite dalje.

Nekoliko sekundi nakon toga helikopter je nestao sa radara. Iz podataka o putu letelice vidljivo je da je u trenutku pada naglo ubrzala, čak do 300 kilometara na sat.

Helikopter se srušio u Kalabasasu u Kaliforniji u 9:47.

U tragičnoj nesreći devet osoba izgubilo je život. Iako su na teren momentalno izašle vatrogasne i službe hitne pomoći, putnicima nije bilo spasa.

Daljnja istraga utvrdila je da helikopter u kom je Brajant putovao, nije imao snimanje podataka leta, nešto poput crne kutije u avionima, budući da helikopteri u SAD-u nisu u obavezi da ih imaju. Takođe helikopter nije imao ni sistem očitavanja terena kao ni sistem uzbune.

Prema najnovijem izveštaju američkog Državnog odbora za saobraćajnu sigurnost, pad helikoptera nije uzrokovao kvar motora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading