Pešić o reprezentaciji i problemima srpske košarke: Polako gubimo identitet u svemu, neki će reći - ma pusti Karija on je za penziju, ali...

Autor: Večernje novosti

Sport

23.01.2020

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski trener Svetislav Pešić je zagrebao površinu nekih suštinskih tema za srpsku i evropsku košarku pred drugi duel sa Crvenom zvezdom koju je i sam vodio u dva navrata.

RepublikaFoto: Starsport
Svetislav Pešić

U intervjuu za "Novosti" je prokomentarisao put crveno-belih ove sezone koji su pretrpeli dosta izmena u timu i stručnom štabu, a dokatao se i problema srpske košarke.

- Ne stižem da gledam Zvezdu, onako navijački. Dobila je neke utakmice na strani, čini se da u gostima igra sa više koncentracije i energije. Nije loše igrala ni protiv Žalgirisa i Albe, samo što mi u Beogradu mislimo da smo najbolji. Gde ćeš od Nemaca da izgubiš, ko su oni? Neki od takozvanih navijača stvaraju pritisak igračima, koji u tim okolnostima ne mogu da iskažu svoj pun potencijal. U gostima tog pritiska nema, tako da moramo ozbiljno da se pripremimo za opasnu Zvezdu- rekao je Pešić na "Novosti".

Pešić smatra da Zvezda i Partizan mogu da teže vrhunskim rezultatima i bez velikog broja stranaca.

- To je proces, u kojem je prvo pitanje šta za njih predstavlja uspeh u Evropi. Moguće je ukoliko se odoli ogromnom pritisku da moraju da budu šampioni. Naravno, zavisi i od standarda. Partizan kaže da je cilj da igra u Evroligi i onda pusti u Valensiju najboljeg igrača Marinkovića. Nemoguće je bez adekvatnog rada sa mladim igračima - rekao je srpski trener.

Crveno-beli su dugo bili ispod plej-of crte u ABA ligi.

-  Problem je veliki broj utakmica. To nisu oscilacije, više nedostatak mentalne i fizičke energije u sistemu takmičenja, koji je takav da jedan poraz može da te dovede u nezgodnu situaciju. Velika je razlika u tome između NBA i Evrope. Polako gubimo identitet u svemu. Otvoriš naše sajtove, od deset vesti devet je iz NBA. U redu je kada se piše šta su uradili Jokić ili naši momci u Sakramentu, ali koga zanima da li su pobedili Pelikansi. Ne treba da kopiramo NBA, evropska košarka je vrhunska takmičarska i više odgovara mentalitetu navijača u Evropi- rekao je trener Barselone.

RepublikaFoto: Starsport

Ovo je bio uvod u priču o sistemu takmičenja u Evroligi koji sve više postaje NBA kopija.

- Španska liga je najjača posle NBA, osam timova može da igra u Evroligi. U ovakvom sistemu, španski evroligaši su u veoma teškoj situaciji. Da li nacionalne lige imaju smisla? Ako nemaju, neka ih ukinu. Ja mislim da imaju. Nacionalne lige traže od Evrolige da smanji broj utakmica, ona im kaže "smanjite vi". Haos u kojem pate košarka i razvoj igrača. Jedini cilj je da postaneš NBA igrač, bez obzira na to da li možeš tamo da igraš. Mladi igrači su pod velikim pritiskom, NBA im daje ogromnu lovu, a onda ih pošalje u razvojnu "Dži" ligu. Imate primer Gudurića, napredovao bi da je ostao u Feneru- rekao je Pešić.

Prisetio se izbora Aleksandra Đorđevića za selektora Srbije.

- Tada me je Bodiroga pitao šta mislim ko bi trebalo da bude selektor. Rekao sam mu: "Dosta je Pešića, Ivkovića, Obradovića i Maljkovića, da nađemo nekog iz generacija koje dolaze". Tako smo došli do Đorđevića. Sale, odlično, ali ako će najviše vremena da provodi u Beogradu- rekao je Pešić.

O imenovanju Igora Kokoškova za novog selektora…

- Mislim o njemu sve najbolje kao treneru i čoveku, veoma posvećenom poslu. Podržavam njegov izbor, čujemo se, razgovaramo. Recimo da na Olimpijskim igrama osvojimo medalju, možda možemo i da pobedimo. Ali, pitanje je šta onda. Kokoškov možda postane trener Jute. Razumem da su se vremena promenila i da nije lako naći profesionalnog trenera, ali možemo da imamo profesionalca kao omladinskog selektora. Nekog ko će raditi sa mladima, ko određuje sistem. Znam da će ljudi reći "pusti Karija, njemu je prošlo vreme". Još ne planiram da idem u penziju. Ovo nije kritika, samo moje razmišljanje, savet. Umesto što teraju nas trenere na zalasku, neka nas pozovu da razgovaramo o tome kako se stvaraju igrači. A ne da politika bude od danas do sutra- rekao je legendarni trener.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading