Kraj regionalne košarke: ABA liga se raspada kao Jugoslavija!

Autor:

Sport

03.01.2020

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne miruje košarka na Jadranu ni u prazničnim danima. Skupština ABA lige, koja je održana u petak 3. januara u Zagrebu, donela je odluku da novi direktor takmičenja bude Dubravko Kmetović, a sportski direktor bivši sudija Milija Vojinović.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ima li ovo smisla?

Kako portal Republika.rs ekskluzivno saznaje, ovaj izbor pratio je niz nepravilnosti u radu Skupštine, koja je sada, čini se, izgubila svaku težinu i smisao svog postojanja.

Naime, na početku Skupštine, na kojoj su bili prisutni svi klubovi, uključujući i Dragana Bokana, koji je došao sam u ime KK Budućnost, i pre početka rasprave o menadžmentu konstatovano je da je prethodni menadžment napravio elementarne propuste (nadležnost prethodnog direktora Krešimira Novosela) jer nije prijavio u digitalnom registratoru promenu osnivača.

Šta to praktično znači?

Nisu ažurirani podaci o klubovima koji učestvuju u radu Skupštine, što još jednostavnijim rečnikom znači da se među osnivačima i učesnicima Skupštine ABA nalaze MZT iz Skoplja, Metalac iz Valjeva i nekadašnji klubovi iz dve države, Olimpija iz Ljubljane i Cedevita iz Zagreba!

RepublikaFoto: Starsport
Milija Vojinović je novi sportski direktor ABA

Ukratko, Skupština bez ovih klubova nema kvorum, dok novoformirani klub Cedevita Olimpija uopšte nije ni registrovan.

Dodatni problem za nesmetan rad ABA lige je da ne postoji menadžment, odnosno direktor i sportski direktor. Izborom dvojca Kmetović-Vojinović stvari su pokrenute sa mrtve tačke. Međutim, kako se novi ljudi koji ulaze na odgovorne pozicije usred sezone ne bi odmah bacili u vatru i "potrošili", odlučeno je da se Kmetoviću i Vojinoviću da dodatno vreme da se uhodaju sa poslom, ne treba zaboraviti i potrebno vreme da se izvrši preregistracija, tako da će i u narednom periodu Predsedništvo ABA lige donositi najvažnije odluke.

Javnost u Srbiji i Crnoj Gori najviše je interesovala informacija kako će se rešiti problem neodigrane utakmice Budućnost - Crvena zvezda. Tim povodom nije doneta nikakva odluka jer to nije ni bilo moguće. Disciplinski sudija, naime, u petak nije doneo odluku o prigovoru KK Crvena zvezda, koji je, kako je navedeno, ispoštovao sva pravila i zatražio da se odloži utakmica zbog "više sile". S druge strane, Predsedništvo ABA lige u toj vanrednoj situaciji nije obavilo svoj posao jer nije dalo konkretan odgovor na brojne dopise KK Crvena zvezda, koji je na vreme tražio izjašnjenje oko te utakmice i svih okolnosti koje su je okruživale.

I tu rasulu u regionalnom takmičenju i tragikomediji, koja prati njen rad u poslednje vreme, nije kraj. Kako saznajemo, dodatni problem koji je ustanovljen u petak u Zagrebu, kada je utvrđeno da je hitno potrebna preregistracija klubova u ABA ligi, jeste podatak da se kompletna dokumentacija ABA lige nalazi u posedu kod pravnice "Atlantik grupe" (vlasništvo Emila Tedeskog, inače prvog čoveka Cedevita Olimpije), koja je radila i pomagala ABA ligi oko rešavanja pravnih poslova i spornih pitanja. Kako nije imala ugovor sa ABA ligom, već je pomagala kao pravnik kompanije koja je imala svoj klub u takmičenju, nije bila prisutna na Skupštini u petak u Zagrebu.

RepublikaFoto: Starsport
Tedeski drži dokumentaciju

Pored svega navedenog, iza ABA lige ostaje niz spornih stvari i pitanja koja se moraju javno postaviti.
S obzirom na to da nije tajna da su poslovi "Atlantik grupe" i lanca marketa "Voli" isprepletani, nameće se pitanje jesu li se oni prelili i na regionalno košarkaško takmičenje? U tom smislu, bilo bi dobro saznati kakva je veza Dragana Bokana i Emila Tedeskog, odnosno, zašto je predsednik Crvene zvezde tokom prošlogodišnjeg finala ABA lige govorio o "biznis-ligi"?

Kako se finansira ova liga? Zašto se gotovo iz nedelje u nedelju spekuliše o sudijama koje delegira Iztok Rems, jer svojom samovoljom i, najblaže rečeno, diskutabilnim izborom bukvalno rastura ABA ligu? Kakva je veza Iztoka Remsa i Dragana Bokana, prvog čoveka podgoričkog kluba?

Sva ta pitanja moraju dobiti odgovore jer trenutna situacija u ABA ligi neodoljivo podseća na raspad nekadašnje SFRJ, u kojoj su svi hteli da se pitaju za nešto, da ugrabe nešto za sebe, dok im za to vreme srpski klubovi uvećavaju rejting, daju novac i podižu kvalitet.

Možda je pravo vreme da se svi mi u Srbiji zapitamo - ima li igranje košarke na Jadranu više ikakvog smisla?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading