Kraj karijere duge 20 godina: Evropski i olimpijski šampion sa Španijom se penzionisao!

Autor:

Sport

04.11.2019

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duga i uspešna košarkaška karijera Hozea Kalderona je zvanično okončana. Španski igrač objavio je da se povlači iz košarke, pošto je u međuvremenu prihvatio posao u asocijaciji košarkaša NBA lige. Kako navode američki mediji, biće specijalni asistent izvršnom direktoru, Majklu Robertsu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hoze Kalderon u dresu Njujork Niksa(sa loptom, broj 3)

Španac, koji je nedavno napunio 38 godina tako je stavio tačku na veoma uspešnu dvadesetogodišnju karijeru koju je započeo davne 1998. godine.

U NBA ligu se „preselio“ 2005. godine, a sveukupno je upisao 935 nastupa, uključujući i 40 u plej-ofu.

Nakon što je tri godine proveo u Tau Keramici između 2002. i 2005. godine, Kalderon je prešao u Toronto Raptorse gde je proveo čitavih osam leta, da bi nakon toga imao kratke izlete u Detroit Pistonsima, Dalas Maveriksima, Njujork Niksima, Los Anđeles Lejkersima, Atlanta Hoksima i Klivlend Kavalirsima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Za svo vreme provedeno u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, Kalderon je u proseku dolazio do 8,9 poena po utakmici uz 5,8 asistencija i 2,4 uhvaćene lopte.

Zanimljivo je da je imao veoma visoke procente šuta, pošto je sveukupno mogao da se pohvali sa preciznošću od 47,2%. Sa linije za slobodna bacanja gotovo da nije ni promašivao - imao je neverovatnih 92,9%.

Pored toga što je blistao u NBA ligi, Kalderon je istovremeno imao velikog uspeha i na reprezentativnom polju.

U juniorskoj konkurenciji osvojio je brojne medalje, da bi nakon toga u seniorskoj došao do tri odličja na Olimpijskim igrama, jednog zlata na Svetskom prvenstvu, kao i četiri medalje na Evrobasketu (uključiti i jedno zlato). Poslednji put je obukao dres Furije sada već davne 2016. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading