Čović o novom treneru i koracima Berona: Ko nas dočeka kao Budućnost proći će pet puta gore!

Autor:

Sport

22.10.2019

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek KK Crvena zvezda Nebojša Čović obratio se medijima na koferenciji za štampu, za koju je istakao da je redovna, a ne vandredna.

RepublikaFoto: Republika
Očekivana konferencija

Odmah je istakao da se klub sporazumno rastao sa trenerom Milanom Tomićem.

- Milan Tomić se danas sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom u najboljem redu i u prijateljskim odnosima. Milan je sa Crvenom zvezdom osvojio tri trofeja, vratio Zvezdu u Evroligu. Sve je u najboljem redu i nije se nikakva „ujdurma“ dogodila – rekao je prvi čovek Crvene zvezde, a onda istakao da nije tačno da se nikada ranije u Crvenoj zvezdi nije rastajalo sa trenerom u ovako ranom periodu sezone.

- Nije tačno da nije bila praksa Crvene zvezde, je l’ se sećate da smo posle 2 ili 3 kola promenili trenera Milivoja Lazića. Na obostranu inicijativu je došlo do raskida saradnje, zajedno smo analizirali situaciju i došli smo do zaključaka koji bi trebali da pomognu klubu, koji je stalno pod velikim pritiskom koji je pod stalnim lažima i spekulacijama oko budžeta – naglasio je Čović, a onda se osvrnuo na finansijski izveštaj o pomoći države Zvezdi i Partizanu koji je izneo ministar Siniša Mali.

- Sa Milanom sam imao vrlo konstruktivne analize kako idemo dalje. U poslovima nema ubeđivanja, nego se zajednički analizira i donose se zaključci. Što se tiče toga tšo je objavio Siniša Mali njegove i naše cifre se slažu. Crvena zvezda je u košarci na prvi pogled dobila više para od Partizana, Dobili smo negde oko 400 miliona više. U ovom periodu u kojem se gleda mi još nismo dobili 340 miliona, što je nešto što je projektovani prihod za sezonu 19/20. Tačan podatak koliko je tačno leglo na račun – mi smo tačno dobičli zaklučno sa 26. septembrom 2019. godine 1.577.589 dinara iliti 13.405.000 evra u bruto iznosu.

Crvena zvezda je napravila faktoring sa nekoliko ugovora, koji tek dospevaju u sezoni 20/21, sa nekoliko naših sponzora. To smo uradili da bi smo pojačali budžet. Nismo dobili više, mi smo napravili faktoring. Mi imamo velikog državnog sponzora Telekom, imaju ga i oni. Nek svako vodi računa o svojim parama – istakao je Čović i osvrnuo se na neke ranije sezone.

- Bilo je perioda kada Crvena zvezda ništa nije dobijala. Bilo je perioda kao 2009. i 2010. godine kada Crvena zvezda ništa nije dobijala,  a čak je i na sponzore vršen pritisak da ne budu sponzori. Gledajući naš prosečan budžet koji je nekih 5.890.000 evra, a država u tom budžetu učestvuje sa nekih 23 odsto.

Kod nas se zna gde je svaki dinar i nemamo nezvanične izvore prihoda ni iz bilo koje vrste trgovine. Ne mislim da Zvezda i Partizan ne treba da se spore, jer su to dva najveća kluba u državi.

Da ne bude zabune, naš budžet ove sezone biće 8.880.000 evra, jer naš budžet ne može biti ispod 5.5 miliona evra. Tu su i neke obaveze iz prošle sezone koje smo skoro u potpunosti izmirili.

Pošto je tu bilo izjava da je naš budžet 13.600.000, što nije tačno. A naš budžet će se smanjivati, jer će neki ljudi odlaziti, a neki dolaziti. Ako sve budemo ostvarili kako treba dobit bi trebalo da nam bude oko 508.000 evra.

On je takođe naglasio da neće biti otkaza nekim igračima.

- Nisam, mislim da je za sada ono što imamo selekcija dobra. Videćemo, ništa ne mogu da isključim, s obzirom da FMP dobro napreduje, tamo napreduju i neki igrači koje su neki drugi klubovi prvo uzdigli, a onda ih bacili o zemlju.

Naravno bitno je da i igrači budu zdravi,. Imali smo problem sa Derikom Braunom, imamo problems sa Kuzmićem koji se nadam biti u poogonu za 15-20 dana. Bilo je problema sa Gisotm i Perperogluom, nadamo se da ćemo biti sve kompletniji za Barselonu.

O pitanju novog trenera nije želeo jasno da se izjasni i prvi čovek KKCZ je naglasio da se o tom pitanju još razmišlja. O početku sezone rekao je:

- Ne može uvek da se pobeđuje. Poraze niko ne voli, ali bolje je da se sada gubi nego na kraju. Protiv  Budućnosti i protiv Makabija smo mogli da pobedimo, a mogli smo da pobedimo i protiv Panatinaikosa. Isto tako Crvena zvezda je pobedila Fenerbahče.  Videćemo, duga je sezona. Šta da vam kažem, idemo dalje. Crvena zvezda i ja smo otvoreni za sve predloge.

Osrnuo se i na pitanje budžeta najvećih rivala.

- Nisam ni iznenađen ni uvređen, jasno je meni da smo imali i predsednike država koji su navijali i zavrtali rukave... Ono što je ružno je atmosfera da je Zvezda nešto otela, a da nije pobedila, jer predsednik države Aleksandar Vučić navija za Zvezdu.  Iako se sad priča o nekakvom aparthejdu bio je ambijent potpunog unitšenja Crvene zvezde.

Upitan je i za odnose sa Ostojom Mijailovićem i Partizanom. A bilo je reči i o KSS-u.

- Skoro da ga uopššte ne bih ni komentarisao. mislim da odnosi Zvezde i Partizana treba da budu na mnogo većem nivou. Sa naše strane nemate ništa što poništava te reči i fraze o uvažavanju. Nije bilo nikakvih transparenata, seksističkih poruka... I da vam kažem, teško da ćemo igrati bilo koju utakmicu preko takvih uvreda.

Mi u KSS nemamo nijednog Zvezdaša, tu je Rakočević i nismo baš zadovoljni tim radom. Tvrdimo da je istekao mandat tom savezu i tvrdimo da nije predat završni račun.

Osvrnuo se i na neke sudijske odluke iz prošle sezone.

- Nama su se popeli na glavu da l’ je Bili napravio trokorak i četvorokorak. Jesu bili koraci, ali je bio i faul u napadu... Sećam se i kad su se davali koševi iz auta, ali sada ima i video replay, koji može da reši taj problem.  Ta spočitavanja glede pete utakmice ABA lige... Svaki put ćemo biti još gori, šta su očekivali, da ih dočekamo sa ruikavicama? Svako ko nama nije dobar domaćin, bićemo pet puta gori.

O platama evroligaških trenera je imao nešto da kaže:

Najplaćeniji igrač u Zvezdi je 500.000 evra i kad gledate naše rivale oni imaju plaćenije igrače od Zvezde. Ali svako vodi svoju politiku. Što se tiče iskusnih evroligaških trenera, odnos se kreće i od 1:10 i 1:20. Spomenut je jedan trener, godišnja cifra je 800.000 evra, a ima ih i puta 10.

Naglasio je i da Zvezda uvek želi da pruži šansu mladim trenerima.

- Zvezda je dovela mladog trenera Dušana Alimpijevića, taj mlad trener je imao 11 pobeda u Evroligi, imao je finale ABA lige na jednu loptu. Onda je usledio napad sa svih strana... Mi nemamo para da plaćamo trenera 500 ili 600.000, da mu dajemo automobil i stan... Zagovornici smo toga da se i mladim igračima daje šansa. Moramo da imamo strpljenje i poverenje, jer ako se bolje analizira, Srbija ostaje bez trenera. A nismo baš dobar ambijent za strane trenere.

- Ko god bude došao dobiće potpunu podršku svih mogućih u klubu. Nismo mi ni Milan planira,li da se desi ono što se dogodilo, ali to je tako u sportu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading