Tačno 50 godina od smrti legendarnog Radivoja Koraća!

Autor:

Sport

02.06.2019

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan se navršilo 50 godina od pogibije Radivoja Koraća, košarkaške legende i čoveka koji se smatra jednim od utemeljivača “urbane kulture Beograda“.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Radivoj Korać

Kao igrač OKK Beograda i reprezentacije Jugoslavije je na gotovo svakom takmičenju na kome je učestvovao dobijao trofeje za najboljeg strelca, a o njegovoj veličini dovoljno govori i odluka FIBA da 1971. godine ustanovi evropsko takmičenje pod njegovim imenom.

Brojnim i sjajnim podvizima popularni as godinama je bio idol mnogim jugoslovenskim košarkaškim generacijama, pa su najveći asovi domaće košarke često potencirali da su im njegova neverovatna dostignuća predstavljala podsticaj da se usavršavaju i napreduju kako bi došli do nivoa da ih javnost uporedi sa njim.

Korać je kao igrač OKK Beograda nastupao na raznim evropskim takmičenjima. Tri puta je proglašen za člana najboljeg evropskog tima.

Na utakmici Kupa evropskih šampiona protiv Alvika iz Stokholma 1965. godine, Korać je postigao 99 poena (utakmica se završila rezultatom 155:57) i zamalo srušio rekord Vilta Čemberlena koji je 2. marta 1962, na utakmici između Filadelfija Voriorsa i Njujork Niksa, postigao 100 poena.

Bio je najbolji strelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno, što je najviše u istoriji jugoslovenske košarke, sa prosekom poena po utakmici od 32,7. Korać je bio poznat po svom karakterističnom izvođenju slobodnih bacanja, sa dve ruke odozdo, držeći loptu pre šuta neposredno iznad terena, takozvano iz bunara.

Košarkaški poklonici i danas rado prepričavaju podvig kada je u jednom belgijskom televizijskom šou programu bez greške realizovao svih 100 slobodnih bacanja.

Korać je bio jedan od najzaslužnijih za stvaranje pozitivne slike o košarkašima, kao urbanim i obrazovanim momcima.

Mnoge gradske legende tvrde da je Korać, inače uspešan student Elektrotehničkog fakulteta, među prvima u Beograd doneo ploče Bitlsa, vozio “vespu“...

Stradao je u 30. godini života u saobraćajnoj nesreći kod sela Kamenice, 12 kilometara od Sarajeva, posle utakmice između selekcija Jugoslavije i BiH, a postao je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading