USTAŠKA ISPOVEST TRENERA CIBONE: KUPIO SAM PUŠKU DA UBIJAM SRBE!

Autor:

Sport

04.05.2019

03:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čega se pametan stidi, time se budala ponosi. Trener košarkaša Cibone Ivan Velić (46) potvrdio je to u svojoj ustaškoj ispovesti otkrivši da je platio 1.000 maraka za pušku kojom je ubijao Srbe za vreme rata na prostoru nekadašnje SFRJ. Velić je rođen u Livnu, u Bosni i Hercegovini, a dobrovoljac je postao kada mu je ubijen otac.

RepublikaFoto: ABA liga
Košarkaši Cibone

- Nakon što sam 1991. izgubio oca, koji je nastradao na poslu, sam sam se prijavio u HVO (Hrvatska vojna odbrana). Osetio sam potrebu da branim svoje. Kako tada nije bilo oružja, morao sam da kupim pušku, i to za 1.000 maraka. S obzirom na to da nisam bio u JNA, prošao sam dvonedeljnu obuku i pristupio odredu koji je bio u mom Livnu. Ali mnogo je ljudi koji su učinili više od mene - ispričao je trener zagrebačkog tima za Večernji list.

Velić: Ante Gotovina mi je dozvolio da igram košarku i studiram u Zagrebu

On je dodao da mu je ratni zločinac Ante Gotovina apsolutni heroj i da često svoje igrače motiviše pričama iz "domovinskog rata".

- Mi kao obični vojnici s njim nismo imali kontakt, no, o kakvom se čoveku radi, shvatio sam na ličnom primeru. Naime, nakon godinu dana bez većih ratnih dejstava, zamolio sam da mi se omogući igranje košarke i studiranje u Zagrebu. A to je upravo odobrio general Gotovina, jer bez njega tako nešto nije moglo da se dogodi. Nakon svega, a dosta je mojih kolega bilo ranjeno, neki su i poginuli, pitao sam se nije li trebalo da ostanem do kraja rata. Čak svojim igračima ponekad povučem paralelu između njihovog posla, a on se svodi na treniranje i igranje, i tih ljudi. Činim to da se moji igrači zamisle i da dobiju motivaciju - izjavio je Velić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading