PRAJA: Dobio sam Džordana, pa šta?

Autor: Srpski telegraf/Bogdan Pavlović

Sport

08.02.2019

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ko se iole bavio sportom barem jednom u svom životu je čuo za Majkla Džordana (55), po mnogima najboljeg košarkaša svih vremena. Mnogi danas tvrde da neće više biti igrača poput letećeg Majkla, ali se ljudi sa prostora bivše Jugoslavije uvek rado prisećaju Dražena Dalipagića (67), popularnog Praje, ovdašnje verzije Džordana.

RepublikaFoto: Starsport
Dražen Dalipagić

Daleko od toga da je pravedno porediti Praju i "njegovo leteće visočanstvo", velika je tu razlika u godinama, ali ne toliko velika da se dva titana nisu susrela na parketu. To se i desilo najpre 1981. godine, kada je Jugoslavija gostovala u Americi na Univerzitetu Severna Karolina, na kome je Džordan studirao, a potom i na turneji selekcije SAD po Evropi godinu dana kasnije. U razgovoru za Srpski telegraf Praja je rekao da se seća mečeva, ali da tada niko nije mogao da sluti da će igrati protiv jednog od najvećih imena koje je košarka videla.

PRAJINA NOĆ

Te davne 1981. godine reprezentacija Jugoslavije bila je gost Univerzitetu Severna Karolina, za koji je tada nastupao Majkl, dok se na drugoj strani parketa našao Dalipagić. Vrsni šuter je te noći postigao 41 poen, dok je golobradi Džordan ubacio 23 u trijumfu Amera rezultatom 77:70.

- To je davno bilo, nisam ni znao ko je on tada, bio je jako mlad. Istina je da sam postigao veliki broj poena, a da je on bio odličan na tom meču - rekao je Praja.

REVANŠ MEČ

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Samo godinu dana kasnije usledio je novi sudar pomenutog dvojca. Američka selekcija sastavljena od studenata, u kojoj se opet našao slavni as Čikago Bulsa, osvajač šest naslova prvaka NBA lige, krenula je na turneju po Evropi, gde su ih dočekali Praja i družina sastavljena od najboljih košarkaša Starog kontinenta. Meč je odigran u Ženevi, tim Evrope je slavio 111:92, a najbolji pojedinac bio je Dalipagić sa 24 poena, dok je Majkl postigao 20. U narednim danima odigran je još jedan okršaj, u kome je Jugoslavija pobedila sa 103:88, a bivši igrač Partizana i Zvezde ponovo je bio uspešniji postigavši 21 poen, dva više od moćnog Džordana.

- Jesmo slavili u tim mečevima, bili smo iskusnija ekipa, za njih su igrali studenti, ali je već tada bio primetan veliki potencijal kod Džordana i nekolicine njihovih igrača - izjavio je Dalipagić.

 

 MEĐUSOBNI MEČEVI

DRAŽEN DALIPAGIĆ       MAJKL DŽORDAN

41 poen     1981. (70-77)    23 poena

24 poena     1982. (111:92)   20 poena

21 poen      1982. (103:88)   19 poena

 

 

      

 

        

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading