Ovako je Tomić tukao Bodirogu!

Autor:

Sport

05.01.2019

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledalo kada bi vas polovina jednog višemilionskog grada mrzela iz dna duše, a druga polovina doživljava kao boga? E, pa, jedan čovek ima takav status u glavnom gradu Grčke Atini, a zove se Milan Tomić!

RepublikaFoto: Starsport
Milan Tomić

Razlog za to je, naravno, sport. Jer u ovom delu Evrope, gde se svaka pobeda doživljava euforično poput oslobođenja od nacista, a poraz izjednačava s tragedijom, teško je zdravorazumno analizirati sportski rezultat i prihvatiti aksiom: nekada dobiješ, a nekada izgubiš.

Aktuelni trener košarkaša Crvene zvezde na svojoj koži je osetio šta znači za jedne biti heroj, a za druge doslovce zločinac!

RepublikaFoto: Starsport
Dejan Bodiroga

HEROJ I ZLOČINAC

Da bismo u potpunosti razumeli šta u Grčkoj znači rivalitet Olimpijakosa i Panatinaikosa, moramo se vratiti u 2002. godinu i polufinale grčkog plej-ofa. Srpski telegraf vam donosi malo poznato sećanje kada su "zeleni" imali prednost domaćeg terena u doigravanju, ali su to ispustili već u prvom polufinalnom okršaju sa timom iz Pireja i stigli nadomak neočekivano rane eliminacije. Bio je to tim koji je svima u Evropi uterivao strah u kosti - Bodiroga, Alvertis, Papadopulos, Rodžers, Kutlaj, Mulaomerović, predvođen velikim Željkom Obradovićem. S druge strane, na klupi je sedeo Slobodan Piksi Subotić, koji je dirigovao sjajnom legijom stranaca poput Risašera, Femerlinga, Tomića, uz pomoć nadolazeće zvezde Tea Papalukasa i prerano preminulog Alfonsa Forda.

RepublikaFoto: Printskrin

TOMIĆEVA PESNICA

PAO je delovao bolje na terenu većim tokom meča, ali se onda desilo nešto što će ući u anale evropske košarke. Tomić je promašio šut sa poludistance, a lopte se dokopao Papadopulos. Odmah su ga okružili skoro svi igrači Olimpijakosa u želji da mu ukradu loptu, ali se on branio svim sredstvima, odnosno laktovima. Nastala je opšta gužva, nije se znalo ko koga vuče, udara i smiruje. Bodiroga je priskočio da zaštiti saigrača, ali ga je dočekala Tomićeva pesnica. Srbi su ušli u otvoreni sukob i na kraju završili "zagrljeni" u reklamama. Logično, sudije su obojicu isključile iz igre, kao i nekolicinu najratobornijih, a Olimpijakos je preokrenuo tok utakmice i na kraju slavio sa 80:76 za ukupnih 2:0 u seriji i plasman u finale.

Zanimljivo, u borbi za trofej nacionalnog prvaka čekao ih je još jedan gradski rival AEK. Crveno-beli su poveli sa 2:0 u seriji, ali su žuto-crni napravili istorijski preokret i slavili sa 3:2.

RepublikaFoto: Printskrin

ZAVET ĆUTANJA

Zvuči možda neverovatno, ali ni Bodiroga ni Tomić nikada više nisu komentarisali tu legendarnu utakmicu niti su upirali prstom ko je kriv i zbog koga je nastao ceo kurcšlus. Srpski telegraf pokušao je da kontaktira obojicu i zatraži komentar, ali su Milan i Dejan ostali verni zavetu ćutanja posle dobijanja statusa besmrtnika tog nezaboravnog 19. maja 2002. godine u, kurioziteta li, Dvorani mira i prijateljstva.

RepublikaFoto: Starsport

Sukob i sa Sašom Đorđevićem

Pre nešto više od tri godine Srbi su ponovo bili u centru pažnje grčke košarke. Tada je Aleksandar Đorđević, sada selektor "orlova", kao trener Panatinaikosa ušao u verbalni okršaj sa kolegama iz Olimpijakosa. Pale su teške reči na obe strane, a najviše je čini se cela situacija pogodila prvog trenera Pirejaca Janisa Sferopulosa, koji je napustio konferenciju za medije rečima:

- Ne mogu da sedim sa čovekom koji nam je vređao porodice, psovao Tomiću majku i oca. Ne zanima me da li će mi se sada izviniti za svoje reči - rekao je tada Sferopulos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading