Buenos Ajres OVEKOVEČIO Maradonu

Autor:

Sport

31.10.2018

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona proslavio je u utorak 58. rođendan, a jedan od poklona koje je dobio bila je statua.

Dijego Armando Maradona

Maradoni su statuu podigli u La Paternalu, distriktu Buenos Ajresa odakle je Argentinos Juniorsa, klub u kojem je "El Pibe" počeo profesionalnu karijeru 1976. godine.

- Skulpture se obično prave u čast mrtvih, a Dijego je živ. Napravili smo statuu sad kako bi Maradona dok je živ znao da će ga ovaj deo grada zauvek pamtiti. Znamo da će on doći da je vidi i isrećni smo zbog toga - rekao je Alberto Peres, direktor Komisije istorijskog istraživanja La Paternal distrikta. 

Statuu je napravio skulptor Horhe Martines, a inspiraciju je pronašao u izrazu "Kosmički zmaj", kako je urugvajski komentator opisao Maradonin drugi gol u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1986. godine protiv Engleske. 

- Nakon što sam pogledao mnogo fotografija osetio sam da ovo obeležava istoriju argentinskog fudbala. A i on je tada postao "Kosmički zmaj" - izjavio je Martines.Maradona je tokom legendarne karijere igrao još za Boku Juniors, Barselonu, Napoli, Sevilju, Njuels Old Bojs i opet Boku u kojoj se penzionisao 1997. 

Ipak, najveće uspehe ostvario je u dresu Napolija s kojim je osvojio dva puta Seriju A, te po jednom Kup i Superkup Italije i Kup UEFA. 

U klupskoj karijeri je postigao 310 golova na 590 utakmica, najviše upravo za svoj prvi klub Juniorse 116, jedan više nego za Napoli, dok je za reprezentaciju Argentine na 91 utakmici postigao 34 gola. 

Sa Argentinom je bio prvak sveta 1986.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading