Održana komemoracija za Božidara Cerovića

Autor:

Sport

13.09.2018

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komemorativni skup povodom smrti Božidara Cerovića, potpredsednika FK Crvena zvezda, održan je u četvrtak, 13. septembra, na stadionu "Rajko Mitić".

Skupu su prisustvovali predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović, generalni direktor kluba Zvezdan Terzić, predsednik SD Crvena zvezda Petar Škundrić, veliki broj Zvezdinih legendi, kao i članova porodice i prijatelja.

Nakon odavanja počasti Božidaru Ceroviću minutom ćutanja, prisutnima se obratio predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović.

- Iz naših redova odlazi Cera, jedan od onih koji su stvarali istoriju Crvene zvezde.
Danas odajemo poštu i opraštamo se od čoveka koji je u Zvezdi rukovodio u periodu pred njen najveći sportski uspeh, osvajanje evropske i svetske titule.

A počelo je onda kada je Cera bio mlad, ondašnji omladinski rukovodilac Beogarada, onda kada su prekaljeni zvezdaši učili mlađe, kako se vodi, organizuje i rukovodi u Crvenoj zvezdi. Učili šta je Crvena zvezda i kakve sve zahteve postavlja pred njene članove, a posebno pred njene rukovodioce. Pun znanja, a sa mladalačkim elanom, brzo je savladao svu složenost fudbala kao igre, organizacije i poslovanja. Zvezda je bila i ostala klub na koji su se drugi ugledali, ne samo u ondašnjoj državi, nego i u Evropi. Cera ne samo da je to svojim radom unapređivao, nego je postao i sam rukovodilac, na koga su se drugi ugledali. Umeo je da okupi oko sebe pravi tim saradnika, da izvuče najbolje od svih i složi  u timski rad.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Božidar Cerović

Cera je bio poseban, dobar čovek, odan, pouzdan, čovek sa stavom, uvek nasmejan. Univerzitetski profesor, dekan fakulteta, omladinski i sportski rukovodilac, akcijaš. Njegova biografija je prepuna funkcija i zvanja, kako domaćih tako i stranih. Ono što ga izdvaja je to što je umeo sva ta svoja zvanja i funkcije pretvoriti u praktičan rad i dela. To što je znao i umeo i najsloženije, čak i stručne teme, da približi ljudima sa kojima je radio ili razgovarao. Sve to je primenjivao i u Zvezdi, zato spada u red posebnih ljudi, onih koji su znali i razumeli fudbalski sport. Izrastao je u rukovodioca cenjenog u svojoj Zvezdi i drugim sportskim organizacijama.

Stekao je veliki ugled u fudbalskom svetu. Na vreme je uvideo značaj fudbalskog sporta, kao generator ne samo ukupnog sporta, već i velikog biznisa koji se za njega vezuje.


Mi smo bili drugovi, prijatelji. Mnogo vremena proveli smo zajedno na utakmicama, sastancima, druženjima. Nedostajaćeš Cero nama svima, tvojim najmilijima, tvojim drugovima i prijateljima, tvojim zvezdašima. Biće prazno tvoje mesto na ovom stadionu, nedostajaće tvoje umno obraćanje, tvoj entuzijazam. I sve to da nam Zvezda bude najbolja. Ostavio si dubok i neizbrisiv trag.

- I nešto sasvim lično. Pre nekoliko dana bio sam kod tebe. Razgovarali smo o svemu. O Zvezdi najviše. „Znaš, Tozo, ja nisam u stanju da dolazim, telefonom se možemo dogovoriti. Tu sam sa vama, ali ne znam koliko ću. Analize pokazuju da terapije ne deluju. Piši govor.“

Znam da ne voliš duge govore. Ali kako u govor smestiti ono što smo ti, Sloba i ja godinama imali. Naše drugarstvo, naše prijateljstvo, naša druženja, naš rad u omladini, naš rad u sportu Beograda i ovde u Crvenoj vezdi. Nemam dovoljno reči da bih to napisao. Ovaj govor nije ono što sam hteo i trebao reći. Ostavio si mi malo vremena. Samo osećam veliku prazninu i veliki bol što sam te izgubio.

Čuvaćemo u Zvezdi uspomenu na tebe. Počivaj u miru, dragi Cero. Neka ti je večna slava - rekao je Svetozar Mijailović.


Sahrana Božidara Cerovića biće održana u petak, 14. septembra, u 13:30 na Novom groblju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading