DIVLJI KLUB IZ MOCARTOVOG GRADA!

Autor:

Sport

08.08.2018

05:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Crvene zvezde su na pola puta do toliko željenog plasmana u Ligu šampiona. Crveno-beli, koji su sinoć igrali prvu utakmicu trećeg kola kvalifikacija za elitno takmičenje protiv Spartaka iz Trnave, ukoliko preskoče Slovake kao poslednju prepreku do fudbalskog sazvežđa, imaće pobednika dvomeča Red bul Salcburg - Škendija.

Potencijalni protivnici crveno-belih!

Petostruki uzastopni šampion Austrije važi za izrazitog favorita u duelu sa makedonskim prvakom i bilo bi realno videti klub iz rodnog grada Volfganga Amadeusa Mocarta u Beogradu za dve nedelje. Srpski telegraf vam predstavlja pet najzanimljivijih stvari o Salcburgu koje bi trebalo da znate.

"RED BUL" OTEO KLUB I UNIŠTIO TRADICIJU!

Moćna kompanija "Red bul" kupila je 2005. godine Austriju iz Salcburga i odmah promenila apsolutno sve. Preimenovali su klub u Red bul Salcburg, promenili ime stadionu po istom principu, uveli u upotrebu potpuno drugačiji grb i kao vrhunac klupske boje otada više nisu ljubičasto-bele već crveno-bele. Na taj način praktično je uništena tradicija kluba duga sedam decenija.

RAT SA NAVIJAČIMA

Bezobzirno rušenje tradicije Austrije dovelo je do momentalnog bojkota navijača mutant-kluba iz Salcburga. Zaljubljenici u ljubičasto-bele boje su te 2005. godine zapravo smatrali da je njihova voljena Austrija sahranjena i nije im padalo na pamet da podrže nove vlasnike. Zato su osnovali novi klub starog imena i klupskih boja i krenuli od amaterskog ranga.

RepublikaFoto: FK Salcburg

DVA IMENA I DVA GRBA

S obzirom na to da UEFA ne dozvoljava da klubovi čiji su sponzori kompanije koje nemaju saradnju sa njom koriste svoje ime ili grb u evropskim kupovima, klub iz Salcburga ima poseban naziv i logo za njena takmičenja. Upravo zbog toga u Evropi zvaničan naziv je FK Salcburg.

LAJPCIG MAĆEHA

Kompanija "Red bul" je 2009. godine osnovala klub u Lajpcigu tako što je kupila prava od nižerazrednog Markanštreda. Ulaganja u nemački klub su postala prioritet za vlasnike, i to se i te kako odrazilo na novčana izdvajanja vezana za Salcburg. Austrijanci su postali neka vrsta filijale za potrebe Lajpciga, koji je već treću sezonu u nizu bundesligaš.

Zaradili 135 miliona E!

Salcburg je petostruki uzastopni šampion Austrije i u tom periodu su na prodaji fudbalera zaradili oko 135 miliona evra. Odlična poslovna politika da se kupuju uglavnom mladi i neafirmisani igrači, posebno iz Afrike, i te kako se isplatila, pa su tako sadašnje zvezde Liverpula Sadio Mane i Nabi Keita nosili dres upravo Salcburga.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading