(VIDEO) Zvezda je pre 27 godina bila šampion Evrope!

Autor:

Sport

29.05.2018

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 27 godina, Crvena zvezda je osvojila evropski Kup šampiona.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Slavlje fudbalera Zvezde posle trijumfa u Bariju

Tog 29. maja 1991, Crvena zvezda je u finalu KEŠ-a u Bariju posle boljeg izvođenja penala pobedila Olimpik iz Marseja 5:3. Utakmica je u regularnom delu, kao i posle produžetaka završena bez golova.

- A kada se pogleda sa ove, dvadeset i pet godine daleke distance, jasno je da je tako moralo biti. Savladavši Olmetu, Darko Pančev je naplatio sve dugove i nepravde iz prošlosti. A bilo ih je - Panatinaikos, Mehengladbah, tačnije Mikeloti, Milan u magli, Real u snegu... Ako je crveno-belo srce trebalo sve to da izdrži i istrpi da bi se desilo ono što se desilo 29. maja 1991. na stadionu „Sveti Nikola“, neka je, vredelo je. Delije su stigle u Italiju, zaposedaju centralni trg, peva se, pije, ali i pored svih opijata, u glavi samo „klempavi“.


Igrali smo finale, tvrdo, muški, defanzivno, i imali dozu sreće koju smo svakako zaslužili imajući u vidu koliko je ranijih godina nismo imali. Robert, Miha, Bina, Belodedić i Pančev upisali su na srebrnu amforu ime najvećeg kluba sa ovih prostora. I kada se razmisli o više puta pominjanoj kosmičkoj pravdi, ne možemo da se otmemo utisku da je onaj gol protiv Bajerna koji je Dika primio kroz noge bio nesrećni trenutak koji je kompenzovan odbranjenim penalom Amorosu.

Teško da će iko ikada sa ovih prostora ponoviti ovaj uspeh koji su postigli Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić u tom finalu, ali i ostali koji su doprineli na putu do finala. U skorijoj budućnosti sigurno ne. Da li te 91. nismo bili svesni uspeha, da li smo sada svesniji, ili ćemo tek za 27 godina shvatiti šta smo uradili pre pola veka, vreme će pokazati - saopštila je Zvezda.

Finale Kupa šampiona 1991.

Crvena zvezda - Olimpik Marsej 0:0, penalima 5:3

Bari, 29. maj 1991. Sudija: Tulio Laneze (Italija). Stadion: “Sveti Nikola”. Gledalaca: 50.000. Strelci iz jedanaesteraca: Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović, Pančev (C. zvezda), Kazoni, Papen, Mozer (Olimpik).

Crvena zvezda: Stojanović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Jugović, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić.

Olimpik Marsej: Olmeta, Amoros, Di Meko (Stojković), Boli, Mozer, Kazoni, Žermen, Vodl, Papen, Abedi Pele, Furnije (Verkris).

Igrač utakmice: Stevan Stojanović (Crvena zvezda).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading