Crveno-beli baš popravili koeficijent: Ovaj tim osvojio za sezonu koliko i prethodnih pet generacija zajedno!

Autor: mozzartsport.com

Sport

22.02.2018

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napravili su fudbaleri Crvene zvezde sjajan rezultat ove sezone u Evropi. Nakon poraza u Moskvi i eliminacije iz Lige Evrope došlo je vreme i da se podvuče crta i sve stavi na talon. A tamo će, prvi put posle dužeg vremena, Zvezda konačno imati šta da vidi...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Generacija Crvene zvezde koja je napravila iskorak u Evropi

Da bi se brojke plastično ilustrovale, evo jednog podatka - Ekipa Vladana Milojevića je za sedam i po meseci skupila daleko više UEFA bodova za klupski koefecijent nego generacije u prethodnih pet godina zajedno!

Crveno-beli su u prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope ušli sa koeficijentom 7.325, koliko je klub sakupio u prethodnih pet sezona. Trenutni Zvezdin koeficijent je 10.750 i sa njim će narednog leta ući u novu evropsku sezonu. Da li u kvalifikacije za Ligu šampiona ili u kvalifikacije za Ligu Evrope, znaćemo kada se završi Superliga. Ali svakako da je Zvezda popravila startne pozicije u oba takmičenja u kojima može da igra od leta.

Crveno-beli će, ukoliko osvoje prvo mesto u Super ligi, startovati od prvog kola kvalifikacija gde bi bili nosioci (preskočiće pretkolo gde igraju oni najslabiji evropski klubovi), a da nisu ove sezone konačno napravili iskorak u Evropi, veliko je pitanje da li bi bilo povlašćeni i u ovom prvom krugu.

Sistem kvalifikacija će naredne sezone biti promenjen, pa će biti neophodno proći čak četiri kruga kvalifikacija, a verovatno će crveno-beli od druge runde biti nepovlašćeni, naravno sve pod uslovom da na kraju budu prvi u domaćem prvenstvu, gde trenutno zauzimaju lidersku poziciju sa devet koraka prednosti u odnosu na Partizan.

Zvezda je napravila male korake u konkurenciji za Ligu šampiona, ali džinovske za povlašćeni status u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Važno je napomenuti da za razliku od prethodnih sezona, po novom pravilniku, klub koji ispadne u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (odakle će startovati predstavnik Srbije) ne završava sezonu u Evropi. Klub koji ispadne u prvom kolu kvalifikacija za LŠ, dobija šansu u drugom kolu kvalifikacija za LE.

Ako Crvena zvezda ne bude šampion, počinje sezonu u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. I tu će sigurno biti među 47 nosilaca. Isto važi i u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a skoro sigurno i u trećem, što je najveći benefit osvojenih bodova u ovoj sezoni.

Tokom sezone je Zvezda osvojila ukupno 14 bodova. Primera radi, Zvezda je u prethodnih pet sezona ukupno sakupila osam bodova naspram ovih 14! Tek sad se vidi cena onih brukanja protiv Sasuola, Kairata, Černomoreca...

Ova sjajna sezona ne znači da će se sve promeniti preko noći. Ali je zaustavljen strmoglavi pad kluba na UEFA rang-listi i počeo je meteorski uspon. Za konkretnije benefite, Zvezdi je potrebno da i sledeće sezone dogura makar do grupne faze Lige Evrope.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading