AU, KAKVA ŽIVOTNA PRIČA: Reprezentativac Danske je DALTONISTA, ali utakmice igra HEROJSKI i sa tim hendikepom

Autor:

Sport

05.07.2021

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vezista Borusije iz Dortmunda oduševio je javnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Reprezentativci Danske

Reprezentacija Danske će u sredu od 21 čas u polufinalu Evropskog prvenstva protiv igrati Engleske, a u prethodnoj rundi su sa 2:1 savladali Češku.

Na toj utakmici je prvi gol postigao Tomas Dilejni, čija je životna priča pre tri godine oduševila sportsku javnost.

On je tada uoči Svetskog prventsva u Rusiji na danskoj televiziji slušao jednog navijača kako govori da ne može da prepozna razliku u boji dresova Danske i Meksika, pošto je daltonista, pa je Dilejni odlučio da se javi i uključi u program.

Pozdrav, zovem se Tomas. Takođe sam daltonista, kao i navijač malopre. Nažalost, to se događa. Nedavno sam igrao utakmicu i nisam mogao da razlikujem saigrače od suparnika - rekao je Dilejni, pre nego što ga je voditelj pitao da otkrije sa kim razgovara.

- Igram za reprezentaciju Danske - rekao je Dilejni, istakavši da ne zna da prepozna razliku između zelene i crvene. To su inače boje njegove reprezentacije i tadašnjeg kluba Verdera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tomas Dilejni

Nastavio je Dilejni da objašnjava svoje stanje. Istakao je da mu je nekada bilo neverovatno teško da razlikuje igrače na terenu.

- Teško je to opisati. Kao da vidite različite nijanse iste boje. Inače mi pomaže kada moj i suparnički tim imaju različite boje šorceva, ali protiv Meksika i mi i oni smo nosili bele, što mi je još više komplikovalo ionako tešku situaciju. Nastojao sam da sam sebi olakšam tako što ću gledati u lica, ali morao sam to da radim brzo, kako ne bih gubio loptu - rekao je sadašnji fudbaler "milionera".

Na istom Svetskom prvenstvu, Australija i Danska su se kasnije dogovorile da igraju u rezervnim garniturama, kako ne bi bunili Dilejnija, iako su enguri imali puno pravo da se "ogluše" o dogovor.

Mogli su da traže drugu boju i da to iskoriste protiv mene. Sigurno ne bih prepoznao žutu boju - istakao je posle tog meča Dilejni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading