CRNE PROGNOZE PARTIZANOVOG STRUČNJAKA: Eriksen je UMRO na terenu, karijera mu je gotova!

Autor:

Sport

15.06.2021

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef medicinskog tima Partizana Sead Malićević prokomentarisao je nemili događaj i kolabiranje Kristijana Eriksena na meču Evropskog prvenstrva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijan Eriksen

Eriksen se usred meča sa Fincima srušio na teren, usled zastoja srčanog mišića.

- Kristijan Eriksen je umro na terenu, to treba da se kaže. Danas je živ isključivo zahvaljujući prisebnosti i stručnosti ljudi koji su mu pružili pomoć - rekao je Malićević.

On smatra da Eriksen više neće igrati fudbal.


- Od njegove sportske karijere više nema ništa, ali želim da podvučem dve stvari: prvo, zahvaljujući ovakvim pregledima kakve obavljamo danas i dva puta godišnje, predupređujemo pojavu takvih situacija. Međutim, treba da se kaže da postoje situacije koje se na ovim pregledima ne mogu videti. Druga stvar je da je medicinski tim FK Partizan i opremljen i obučen da reaguje u tim situacijama, ali se svi nadamo da do takvih situacija nikad neće doći.

Pre same intervencije medicinske službe reprezentacije Danske, zahvaljujući kojoj je Eriksen danas živ, videli smo brzu reakcija kapitena Simona Kjera koji je ukazao prvu pomoć. Postavlja se pitanje, da li bi i igrači Superlige Srbije trebalo da prođu obuku prve pomoći?
RepublikaFoto: FK Partizan
Sead Malićević

- Kad god je bila situacija ovakvog tipa na terenu, uvek sam video da je makar jedan od saigrača bio dovoljno obučen i dovoljno hrabar da postupi u tim situacijama. Često je tih prvih nekoliko sekundi najznačajnije. Mi imamo ideju, ali je pitanje koliko je izvodljivo da prođemo svi obuku iz kadio-pulmonalne reanimacije, odnosno spoljašnje masaže srca i korišćenja defibrilatora. To je mašina koja konvertuje rad srca u normalan rad. Kada dođe do fibrilacija, kada srce počne sa potpuno nepravilnim načinom rada, isporukom tog jednog električnog šoka, ponovo dolazi do uspostavljanja normalnog rada srca. Mi te uređaje imamo i na stadionu i u sportskom centru, oni stoje na zidu i dostupni su svakome. Treća mašina ide sa igračima na utakmice i na treninge. Ideja je da se tom mašinom, i uopšte procedurom, ne bavi samo dežurni lekar, već da to mogu da rade fizioterapeuti i ostatak medicinskog tima, ali i nemedicinsko osoblje, igrači, svi koji budu raspoloženi i zainteresovani. Imamo ideju da se ta obuka sprovede ove godine - dodao je Malićević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading