DUŠAN PETKOVIĆ OTKRIVA ZAŠTO JE SCG DOŽIVELA KRAH NA SP 2006: Bio sam bolji od Piksija, ZVEZDE su nas UNIŠTILE!

Autor:

Sport

10.06.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sutrašnji dan, pre tačno 15 godina, fudbalska reprezentacija Srbije i Crne Gore odigrala je prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj protiv Holandije i izgubila 1:0. Bio je to početak kraha jer su usledili još teži brodolomi, porazi od Argentine 6:0 i Obale Slonovače 3:2. "Plavi" su bili najgore plasirana selekcija na Mundijalu iako su na planetarnu smotru otišli kao prvi na tabeli i bez poraza ispred Španije.

RepublikaFoto: ST/ Dragan Kadić
Dušan Petković

Mnogi su smatrali da je atmosfera narušena kada je, nažalost preminuli, tadašnji selektor Ilija Petković u nacionalni tim pozvao sina Dušana (46). Upravo naslednik legendarnog Petka u ekskluzivnoj ispovesti za Srpski telegraf otkriva da je istina potpuno drugačija.

Zbog čega smo doživeli krah posle blistavih kvalifikacija?

- Neki su se svađali kao cigani oko premija za četvrtfinale i polufinale. Bili su milioneri, a tražili su bankarske garancije za isplate. Zamisli sada mene, koji znam da ćemo doživeti katastrofu. Što se niko nije vratio u Beograd posle Mundijala? Što je bilo 6:0? Oni neće reći.

Iliju su kritikovali jer vas je stavio u tim, a mnogi nisu znali ništa o vašoj karijeri?

- Nisam bio pekar, pa da me je Ilija slučajno poveo. Igrao sam standardno u svim klubovima, dobijao najviše ocene u Nemačkoj, Rusiji i Japanu. Kada sam se borio za titulu prvaka Japana s Jokohamom, tada je Piksi bio peti-šesti s Nagojom. Deset dana sam dominirao u Austriji na pripremama pre puta u Nemačku.

Na kraju ipak niste igrali?

- Znao sam da neću da igram, znao sam da se sprema teren da se ćaletu i meni stavi etiketa glavnih krivaca što me je pozvao. Odlučio sam da napustim reprezentaciju posle četiri-pet dana, samo sam čekao trenutak da svima dokažem da sam mnogo bolji od velike većine. Da mogu da im zapušim usta i odem.

RepublikaFoto: Starsport
Ilija Petković

Mnogi su govorili i da je problem bila fizička sprema?

- Mi i trening, pa spremali smo se kao da igramo protiv veterana kluba iz Superlige Srbije. Svaki put kada je dolazio teži trening, "zvezde" su se žalile i govorile: "Stani, polako." Dođem u sobu i gledam posle toga na TV pripreme Nemaca i Francuza. Oni trče, bicikli, padobrani, a mi kao na plaži, kao da smo turisti.

Kažete da su kondicioni treninzi bili rak-rana za pojedince?

- Doveli mi nekog kondicionog trenera i sve oko lastiša radimo. Pojedinci viču: "Pa kako ide sad, pokaži još jednom." Gledam u ćaleta i razmišljam: "Ako ovaj napravi još jedan kolut, ode sve." Previše je zajebancije bilo, ljudi nisu bili svesni, naši protivnici su bili elementarne nepogode.

RepublikaFoto: Tanjug

Mirio sam Vidića i Kežmana

Da li to znači da je bilo i sukoba unutar tima?

- Sve je mnogo lako i čisto. Ko priča istinu, nema problem da se seti. Ko je išao da miri Vidu (Nemanja Vidić) i Kežu (Mateja Kežman)? Ko je bio na sastanku s Toletom Karadžićem? Ko je išao kod Ilije da smiruje situacije? Pa ja. Meni je u reprezentaciji nadimak bio Duci Institucija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading