RADIKALNE PROMENE U SUPERLIGI: FSS na pragu da donese odluku koja se MNOGIMA NEĆE SVIDETI!

Autor: Republika

Sport

08.06.2021

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalski savez Srbije rešen je u nameri da smanji broj klubova u Superligi Srbije.

RepublikaFoto: Starsport
Utakmica Vojvodine i Rada iz Superlige Srbije

Od narednog leta će broj učesnika spasti na 12 klubova.

U narednom periodu očekuje se potvrda sa najvišeg nivoa – odluka članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.Poslednjih dana u toku su intezivni sastanci o modelima implementacije neophodnih promena, prevashodno, u Super i Prvoj ligi Srbije.

Iako su mišljenja bila oprečna, tokom konsultacija u najužem rukovodstvu i sastanaka radnih grupa, sastavljenih od pravnika iz sistema FSS, generalnih sekretara regionalnih saveza i predstavnika udruženja klubova, preovladao je stav o umerenom i postepenom smanjenu učesnika u profesionalnim rangovima takmičenja.

Predlog da već od leta 2022. superligaška trka bude svedena na 12 učesnika nije dobio potrebnu većinu. Logično, radikalan rez i još jedna godina sa trećinom putnika u niži rang, uveli bi fudbalsku Srbiju u još jednu fazu neizvesnosti i neregularnosti, čiji svedoci smo bili u tek završenoj sezoni. Zapaženu podršku dobila je ideja o prvobitnom skraćenju na 14, potom i 12 superligaša. Praktično, od leta 2023. superligaški karavan trebalo bi da dobije konačan izgled, oročen na duži rok.

O sistemu takmičenja, u toku je živa rasprava. Na stolu su dve „ponude“ – takozvani trokružni i sistem doigravanja, sa plej-ofom i plej-aut fazom. Modeli i idejna rešenja i dalje su u fazi razrade.

Takođe je, uporedo sa najvišim, izvesna i rekonstrukcija prvoligaškog ranga. Aktuelne su dve solucije, sa ciljnim periodom od leta 2023. – jedinstveno takmičenje sa manjim brojem učesnika, ili u dve grupe od po 12 klubova. Rez u Prvoj ligi delikatnija je stavka od superligaškog, jer sa sobom povlači i reorganizaciju u nižim rangovima. U sezoni na izmaku, nažalost praćenoj mnogobrojnim neregularnostima, iz pojedinih grupa Srpske i zonskih liga ispadalo je i po više od pola lige.

Napokon, sistemom „levka“ neumitno je konačno smanjenje i učesnika u Srpskoj ligi. Najaktuelnija je razrada takmičenja u dve grupe, najverovatnije, sa po 18 ekipa. Vojvođanska i beogradska grupa činile bi jedan, zapadna i istočna drugi vektor trećeligaškog ranga.

Izvesnije konture budućeg reljefa fudbalske Srbije očekuju se do povratka državnog tima iz Japana. Do tada, sledi još nekoliko sastanaka na nivou radnih grupa i preciznije definisanje rokova promena. Izvesno je ipak – leta 2021. FSS otvara novu stranicu unutar domaćeg fudbala.

Najavljeno je i da će se Statut Fudbalskog saveza Srbije promeniti, po kom je sva moć u rukama predsednika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading