ZVEZDA POKORILA EVROPU PRE TAČNO 30 GODINA: Srpski telegraf obišao 11 startera iz Barija

Autor: Emir SELMANI - Zorica S. RADULOVIĆ

Sport

29.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jugović na sastanak u Beču došao biciklom, Pančev nas čekao satima u Skoplju. Robi nam pokazao Zagreb, sa Šabanadžovićem smo jeli ćevape u Sarajevu, a Miha nas je ugostio u svom domu u Bolonji.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda
Bari 1991. godine

Ravno 30 godina od istorijskog uspeha Crvene zvezde i osvajanja Kupa evropskih šampiona u Bariju navršava se danas, 29. maja, a Srpski telegraf uspeo je što nije ni sam klub sa Marakane - da okupi svih 11 startera iz finalne utakmice sa Olimpikom iz Marselja (0:0, penalima 5:3 za crveno-bele).

Ekskluzivne priče i ispovesti sa startnom postavom koja je istrčala na stadion "Sveti Nikola" imaćete prilike da gledate u spektakularnom serijalu "11 veličanstvenih". U daljim redovima čitaćete o dešavanjima iza kulisa s putovanja naših reportera i susretima sa legendama crveno-belih, ali i srpskog, jugoslovenskog i evropskog fudbala.

Krenuli smo iz Golubovca, sela Dragiše Binića, čoveka za kog su gotovo svi saigrači rekli da je bio vezivno tkivo čitave generacije. Posle brojnih anegdota koje je Bina ispričao, uputili smo se ka Austriji. U Beču nas je dočekao Vladimir Jugović. Iako iza sebe ima ubedljivo najbolji CV od svih članova famozne generacije iz Barija, Juga je na intervju došao skromno - biciklom.

Foto: Srpski telegraf
Novinari Srpskog telegrafa sa Dragišom Binićem

Put nas je dalje naveo na Zagreb, a tamo nam je svoj kvart pokazao Robert Prosinečki. Sa asom koji je nastupao za Barselonu i Real, uz kaficu, pričali smo o politici, NBA ligi i brojnim nefudbalskim temama, a otkrio nam je da Zvonimir Boban i on provode noći igrajući belu, popularnu kartašku igru.

U Skoplju nas je, zbog brojnih peripetija na putu, čekao Darko Pančev i dočekao s osmehom i čitavom porodicom uprkos našem ogromnom kašnjenju. U njegovom kafiću "Devetka" osećali smo se kao kod kuće. U komšiluku - Zvezdina stena - Ilija Najdoski, koji je toliko povučen da je jedva pristao da prozbori nekoliko reči u kameru. Dovoljno, drugi će zboriti o njemu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Dočekao nas u Skoplju - Darko Pančev

A onda spektakl u Sarajevu u režiji Refika Šabanadžovića. Iako rodom iz Crne Gore, popularni Šaban i dalje je zvezda među rajom. Nije bilo čoveka koji nije stao da se fotografiše s njim i pozdravi ga, a kako i dolikuje, pojeli smo sa Refikom po 10 sarajevskih ćevapa.

Foto: Srpski telegraf
Domaćin u Sarajevu Refik Šabanadžović

Za Zvezdu je te 1991. finale pre finala bio dvomeč sa minhenskim Bajernom. Za nas je to bio intervju sa Sinišom Mihajlovićem. Uz gunđanje što mu ne damo da gleda finale Rima između Đokovića i Nadala, otvorio nam je vrata svog doma u Bolonji, ali i dušu.

Foto: Srpski telegraf
Zorica Radulocić sa Mihom u Bolonji

Stigli smo u Podgoricu, ali u nedoba. Dejan Savićević usred izbornog procesa u FS Crne Gore. Veliki Genije odvojio je vreme i za nas i odgovorio na svako pitanje. Usledio je odlazak u Bukurešt. A tamo raspoloženi Mile Belodedić, s istim onim dečačkim osmehom, koji ga je krasio tokom čitave karijere. I razgovor koji je trajao skoro dva sata. Lagali su nas da je povučen i nekomunikativan.

Za kraj, dva cimera u Beogradu. Slobodan Marović i Stevan Dika Stojanović. Kasnili smo kod Dike i poveli Marovića kao štit. Upalilo je. Kapiten je zaokružio čitavu priču. Priču koja će se ponovo čuti posle distance od 30 godina, a koja ni za 300 godina neće biti zaboravljena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading