(VIDEO) ITALIJAN EKSKLUZIVNO ZA SRPSKI TELEGRAF: Spremni smo na SVE za SLAVU Zvezde!

Autor:

Sport

01.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripreme su jake i veoma važne jer zbog velikog broja mečeva imamo manje treninga. Dekija i velikana sa Marakane nisam mogao da odbijem, kazao je Federiko Panonćini za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Federiko Panonćini

Kondicioni trener Crvene zvezde Federiko Panonćini (50) u vaskršnjem intervjuu za Srpski telegraf govorio je o mnogim zanimljivim temama i sumirao utiske posle godinu i po dana rada, kao deo stručnog štaba Dejana Stankovića. Italijan je, prema mišljenju mnogih, najzaslužniji za to što su fudbaleri srpskog prvaka daleko spremniji nego prethodnih sezona, a u razgovoru za naš list otkrio je tajne svog zanata.

*Kako se osećate posle osvojene titule? 

- Kruna našeg rada od leta i početka sezone je osvajanje titule. Ponosan sam što sam deo ovako velikog kluba i što radim sa ovim ljudima. Ovo je samo početak, nećemo se zaustaviti.

*Kako se postaje kondicioni trener i zašto ste se odlučili za taj posao?

- Studirao sam fakultet koji je pandan vašem DIF, a potom u Koverćanu završio specijalni kurs za pripremu sportista.

*Da li ste odmah prihvatili poziv Dejana Stankovića i koliko vam znači rad s njim jer je ime stvorio u vašoj zemlji?

- Dejana poznajem još iz perioda u Udinezeu, kada smo zajedno radili sa Andreom Stramaćonijem. Odmah sam prihvatio njegov poziv jer sam ponosan što mi je ukazana čast da radim u jednom ovako slavnom klubu. On je čovek koji ima velike vrednosti.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa meča Crvena zvezda-Milan

Spremamo se isto i za Milan i za Radnik!

*Da li se vaši treninzi razlikuju u odnosu na narednog protivnika? Da li pripremate tim isto za Milan, Radnik ili Partizan?

- Sve utakmice spremamo na isti način jer je važno da tokom pripreme meča ne treba potceniti protivnika. Naravno, kada je u pitanju zvučniji rival u Evropi, uvek se traži nešto bolje. Ipak, mi uspevamo da stvorimo motiv i kada igramo u Superligi jer svaka utakmica vredi tri boda.

*Objasnite nam svoj program treninga, otkrijte nam neku tajnu?

- Na Marakanu dolazim dva sata pre igrača i pravim plan treninga. Zatim pravimo sastanak sa medicinskim delom struke da se vidi u kakvom je stanju neki igrač i da li treba odvojeno da radi. Onda idemo u teretanu da bi se sprečile povrede. Potom sledi podela na dve grupe - ko je koliko igrao u prethodnom meču. Koristimo GPS, proveravam podatke i počinjem da pravim plan za naredni dan i idem kući dva sata posle igrača.

*Pomoću čega i na kom nivou pratite stanje igrača?

- To je dugoročni program, čiji se podaci usklađuju iz nedelje u nedelju, u zavisnosti od potreba tima na terenu. Na osnovu podataka pojavljuju se i neke stvari koje nismo predvideli. Ukoliko neki igrač ne dostigne kilometražu koju očekujem, ostaje posle treninga 10-15 minuta da ispuni normu.

*Kako ste postigli da više nema grčeva na terenu i padanja na travu?

- Jednostavno nema tajni, uvek ostanemo u podacima jer je mali period za odmor zbog velikog broja utakmica, tako da smo uvek spremni na sve. U Italiji nema pauze, a ja ovde mogu da napravim plan treninga zbog pauze u ligi. Insistiram na pripremama pred sezonu jer imamo treninge sa dosta pojačanim intenzitetom da bi se taj nivo forme držao tokom sezone.

*Ko je trenutno najspremniji od igrača?

- Nikada ne gledam ko ima najbolje brojke, gledam podatke pred početak sezone i meni je važno da se brojke svih tokom vremena povećaju. Naravno da se radi o poboljšanju stanja pojedinca, ali nije on bitan, već ceo tim, koji dolazi do uspeha.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Panonćini na Marakani

Volim ćevapčiće, pljeskavicu i rakiju!

Na kraju razgovora za naš list ekipa Srpskog telegrafa poklonila je Federiku Panonćiniju flašu domaće šljivovice, a zanimljivo je da je za godinu i po dana Italijan naučio veliki broj srpskih reči koje se odnose najviše na kuhinju.

- Mnogo mi se sviđaju ćevapčići, pljeskavice, volim da popijem rakiju - rekao je Federiko na čistom srpskom bez problema, a potom je misao završio na maternjem.

- Srpska kuhinja je malo teža za nekog Italijana, ali i dalje mi se posebno sviđa.

Takođe, iskusni kondicioni trener rekao je da nije očekivao da je Beograd lep i prijatan grad.

- Beograd je grad koji nudi mnogo razloga da mu se diviš. Nažalost, u njemu živim baš kada je pandemija koronavirusa, ali sam mogao u Beogradu da uživam jer sam došao pre početka pandemije. Mnogo su mi se dopali ljudi i čine da se osećaš kao kod kuće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading