OGLASILI SE IZ FSS: Ne radi se o NAMEŠTALJKAMA, nego o NEREGULARNOSTIMA

Autor: Republika

Sport

17.04.2021

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Disciplinska komisija FSS kaznila je prvoligaše Jagodinu i Borac oduzimanjem šest bodova i novčano na osnovu informacija dobijenih iz UEFA.

RepublikaFoto: Instagram.com/fudbalskisavezsrbije
Kuća fudbala u Staroj Pazovi

Komesat za integritet FSS-a Svetislav Đurović istakao je da su klubovima su izrečene sankcije zbog toga što su učestvovali u neregularnostima, a ne u nameštaljkama.

- Utvrdili smo na osnovu informacija UEFA da je došlo do narušavanja integriteta i da je bilo neregularnih radnji na pojedinim utakmicama - ističe Đurović u razgovoru, za "Novosti".

- UEFA je uradila analizu čitavog slučaja. Ne radi se o nameštanjima, već o neregularnostima, koje su širi pojam i tu je uključeno mnogo činilaca u smislu potencijalnih rizika.

U Španiji i nekim drugim zemljama učesnici fudbalskih nameštaljki su često završavali u zatvoru. Kod nas takvih drastičnih slučajeva još nije bilo, a u prethodnih nekoliko klubova su takođe samo oduzeti bodovi. I na tome je ostalo.

- FS Srbije nije organ gonjenja. Mi se u ovom delu posla držimo nadležnosti iz disciplinskog pravilnika. Ovaj poslednji postupak još nije okončan, niti je pravosnažan. Organi FSS imaju apsolutnu podršku rukovodstva, vršioca dužnosti predsednika Marka Pantelića, da se u pravnim okvirima dobije epilog. Svakako ćemo sarađivati sa tužilaštvom i policijom ukoliko se bude vodio krivični postupak. Zato pre svega treba razdvojiti disciplinski postupak od krivičnog. Mnogi ljudi to mešaju i stavljaju u identičan kontekst - ističe Đurović.

Običnom navijaču sigurno ni sada nije jasno kako pravni eksperti prave razliku između neregularnosti i nameštaljke. U ovom slučaju, Jagodina i Borac su kažnjeni jer su "pustili" svoje rivale (koji to nisu znali, pa nisu ni snosili posledice) da ih pobede sa ciljem da se stekne finansijska dobit u kladionicama. Ako je tako, normalno bi bilo da se istraži i dokaže ko stoji iza takvih prevara, ukoliko se sumnja da ih je bilo.

Jagodina i Borac najverovatnije neće biti jedini klubovi na tapetu. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, postupak će sledeće nedelje biti pokrenut protiv još nekoliko prvoligaša za koje je UEFA utvrdila da su učestvovali u nedozvoljenim radnjama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading