Prvi čovek Dinama za "Srpski telegraf" posle istorijskog uspeha: Mamić - ZVEZDA MI JE NAJVEĆA INSPIRACIJA!

Autor:

Sport

19.03.2021

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo nadljudi poput mog brata Zvezdana Terzića i ljudine Dejana Stankovića mogli su da podignu taj klub na ovaj nivo. To je ono čemu težim u Dinamu, ali želim i da se sa njima takmičim i budem bolji od njih

RepublikaFoto: Starsport
Arhitekta evropskog čuda Zdravko Mamić

Fudbaleri Dinama iz Zagreba het-trikom Mislava Oršića razneli su Totenhem sa 3:0 i plasirali se u četvrtfinale Lige Evrope, gde će im rival biti španski Viljareal.

Arhitekta evropskog čuda sa Maksimira Zdravko Mamić uspeh je proslavio daleko od Zagreba zbog presude Vrhovnog suda Hrvatske po kojoj je osuđen na šest i po godina zatvora.

Poziv "Srpskog telegrafa" zatekao ga je u Međugorju, gde se nalazi u izgnanstvu već treću godinu i bije bitku s pravosudnim sistemom Hrvatske.

Vrlo rado i bez ustezanja Zdravko je odgovorio na sva pitanja, a u intervjuu za "Srpski telegraf" poručio je da mu je Crvena zvezda inspiracija, da sa njom želi da se takmiči i da je nadmaši na evropskom tržištu.

Ispričao nam je i na koji način je uspostavio sistem u Dinamu, koji donosi ovakve rezultate, i priznao da bi voleo da doživi sudbinu Dragana Džajića, kog je 2012. "abolirao" tadašnji predsednik Tomislav Nikolić.

Na pitanje o tome gde su granice Dinama dao nam je veoma optimističan odgovor.

- Učinili smo mnogo u prethodne tri godine i podigli klub na viši nivo. Trenutno smo 33. u Evropi. Od nekog pukog učesnika grupne faze postali smo tim koji već treću godinu zaredom igra nokaut fazu Lige šampiona ili Lige Evrope. Ove sezone smo bili briljantni u grupi, potom smo izbacili Krasnodar, a onda i Totenhem. Bez obzira na to što je rival na žrebu Viljareal, ne postoje limiti za nas. Zadržali smo ekipu na okupu jer ne želimo više da budemo samo učesnici - jasan je Mamić.

Ključ finansijskog uspeha transfera koji Dinamo obavlja veoma je jednostavan - samo morate da znate kada, i koliko puta, da kažete ne.

- Ovo govorim stalno, morate dovoljno puta da kažete ne ponudama. Ali da biste to mogli, morate biti nezavisni. Samo ekonomski nezavisan čovek je slobodan čovek. Imali smo nedavno ponudu za Lovra Majera od 15 miliona i odbili smo je - ne krije detalje poslovanja nekadašnji izvršni direktor "modrih".

Izvrteli su se na klupi i Bjelica, i Krznar, a i Zdravkov brat Zoran, ali su uspesi ostali isti, pa deluje kao da fudbalerima Dinama nije bitno ko im je trener, već ruše sve pred sobom.

- Sve ste rekli. Dinamo je velika porodica. Od predsednika kluba preko trenera, igrača do onih teta koje kuvaju kafu. Svi smo jedna velika porodica. To je video i Murinjo, koji je ušao u svlačionicu da čestita našim igračima, a kasnije je u izjavi iskoristio izraz "Dinamo family". Za mene je to najbolja moguća čestitka - radosno nastavlja gospodin Mamić.

Ja kod Gospe, zove me Čeda Jovanović

Snimak obilaska Gospe u Međugorju obišao brzo se proširio internetom, ali je Mamića u molitvi tada omeo telefonski poziv.

- Išao sam da se zahvalim majci svih građana sveta. Gospa i njen sin Isus se brinu o svima nama na planeti. I otkriću vam jednu ekskluzivu. Sinoć dok sam se penjao da se pomolim, zazvonio mi je telefon. S druge strane je bio vaš liberal Čedomir Jovanović. Videćemo se večeras u Sarajevu, idem tamo, biću gost na televiziji i obići prijatelje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Mamića je u poseti Gospi od Međugorja omeo poziv Čede Jovanovića

Dani Olmo i Joško Gvardiol napustili su klub za pozamašne svote novca, pa Dinamo u skorije vreme neće imati brige sa finansijama.

- Otkriću vam jednu tajnu. Igrači Dinama dolaze u Međugorje na turnire otkad sam ja tu. Sa generacijom 2003. došao je i Joško Gvardiol. Video sam tog momka i pitao trenere šta on radi tu. Pozvao sam brata Zorana i rekao mu da on mora da igra za prvi tim. Imali smo ponudu Lidsa od 25 miliona evra, koja bi s bonusima bila još veća. Odbili smo jer je igrač smatrao da je Lajpcig prava sredina za njegov razvoj. Taj transfer i transfer Olma obezbedili su nam likvidnost - objašnjava srednji od trojice braće Mamić.

O Crvenoj Zvezdi Zdravko ima samo reči hvale, pa čak ističe da mu je klub iz Ljutice Bogdana inspiracija!

- Zvezda je tim kojem se divim i koji je moja najveća inspiracija. Veselim se njenim uspesima, kao da su Dinamovi. Moramo se vratiti na početak. Taj klub je bio sedam spratova ispod zemlje dok nije došao moj brat Zvezdan Terzić, zajedno sa Mitrom Mrkelom. Morali su da obezbede tekuću likvidnost, da rešavaju dugove i da grade igrački kadar za Evropu. Toga nema u udžbenicima o ekonomiji, to mogu samo nadljudi. I Deki... To je jedna ljudina i igračina i pokazao je da će biti veliki trener - smatra on.

Za Vučića bih dao bubreg

Pomenuli ste Čedu Jovanovića i Tomislava Nikolića. Ima li još političara u Srbiji sa kojim ste u dobrim odnosima?

- Napišite slobodno da je predsednik Aleksandar Vučić moj brat. Za njega bih dao bubreg i krv. Pre neki dan smo se čuli telefonom.

Mislav Oršić i njegov het-trik ušli su u anale kluba, ali gde su i kako pronašli heroja protiv Totenhema?

- Mi smo ga registrovali kada je imao 20 godina u Zaprešiću. Međutim, nisu tada svi mogli da igraju u naših 11. On je išao od Rijeke preko Koreje i Kine i natrag u Koreju. Tamo ga je gledao moj brat Zoran i hteo da ga dovede u El Ain iz Emirata, koji je tada vodio. Zvao sam ga i rekao mu: "Pa ako je dobar za tebe, dobar je i za Dinamo". Brat mi je učinio uslugu i uz pomoć Oršićevog agenta, koji je divan čovek i razume se u fudbal, doveli smo ga u Dinamo - pohvalno je nastavio o mlađem bratu i njegovim talentima. 

Na pitanje da li će Oršić sledeći napustiti klub, nije toliko lak na odgovoru.

- Oršić je do pre mesec i po dana imao ugovor koji je isticao za godinu i po dana. Tada smo ga produžili na pet godina. Dinamo će prodavati igrače, ali ne po svaku cenu. Želimo i da imamo konkurentan tim. Cilj je da od 2024. Dinamo dobije pozivnicu za evropsku Superligu, da ne moramo da igramo kvalifikacije - procenjuje Mamić.

Progon sličan Draganu Džajiću i Zvezdanu Terziću doživeo je Mamić, ali da li on sebe smatra žrtvom političkog progona?

- Kad sam bio klinja, skupljao sam sličice sa likom Dragana Džajića. Posle sam se divio njemu i gospodinu Cvetkoviću u Zvezdi. Kad su zarad nekih političkih poena uhapsili takvu ljudsku gromadu kakva je Džajić, shvatio sam šta je politika. Srećom, predsednik Nikolić je imao mozga i poništio tu odluku. Srbija je umela da prepozna takvu situaciju i da uzme u zaštitu svoju legendu - nastavlja rođeni Bjelovarac.

Je li ovo poziv da predsednik Hrvatske obustavi slučaj protiv braće Mamić?

- Poštujem aktuelnog predsednika Hrvatske. Da sam predsednik, u isti čas bih doneo odluku da se spor obustavi. Državno tužilaštvo nema dokaze, Dinamo tvrdi da nije oštećen i ne traži nikakvu naknadu od mene. Kako onda može biti nekog dela? U civilizovanim zemljama se to radi drugačije. Mesi, Ronaldo, imali su probleme s porezom, plate i idu dalje. Ako nije dovoljno ovo što smo uradili u Dinamu i što je Hrvatska druga selekcija sveta, ja ne znam šta jeste - za kraj razogovora sa "Srpskim telegrafom" istakao je Zdravko Mamić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading