U SUSRET DEKIJEVOM PRVOM JUBILEJU: Stanković u prvih 50 mečeva na klupi Zvezde NAPRAVIO ČUDO!

Autor:

Sport

11.03.2021

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejan Stanković proslaviće 50. meč na klupi Zvezde tokom večerašnjeg (19.15) susreta sa Mačvom.

RepublikaFoto: Starsport
Stigao je kao relativno neiskusan stručnjak, a od tad je stasao u ozbiljnog "Mistera"!

Kada je stigao u tabor Crvene zvezde, promovisan u naslednika najboljeg trenera crveno-belih Vladana Milojevića, bilo je skepse, čak i većinskih komentara da će Dejan Stanković kao veliko Zvezdino ime, brzo sagoreti u vulkanu ogromnih očekivanja.

Iako, kako sam kaže, nije igrao kriket, već se bavio fudbalom na top nivou u dresovima Lacija i Intera, nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije uspeo je da napravi sjajan rezultat.

Prolazno vreme mu je više nego dobro, uzimajući u obzir činjenicu da će trener Crvene zvezde večeras protiv Mačve u zaostalom meču Superlige (19.15 časova) 50. put sedeti na klupi matičnog kluba.

Da je moglo bolje – jeste. Ali samo u nijansama. Opet sa druge strane jasno je da je evropskim ostvarenjima i igrom orijentisanom unapred, na gol više, Dejan Stanković uspeo da ubedi široku populaciju da ima šlifa za trenerski posao. I ako energetski i motivaciono bude na ovom nivou, sigurno ga pre ili kasnije čeka klupa nekog člana Serija A. 

RepublikaFoto: Starsport
Uvek može bolje, ali ako je dvomeč sa Milanom pokazatelj, Zvezda tutnji u tom pravcu

Mnogo toga je već rečeno o Stankovićevom mandatu u Ljutice Bogdana, ali za njega i italijansko-srpski stručni štab, najvredniji je podatak da u 49 zvaničnih mečeva ima samo tri poraza.

Najveći podbačaj je loša partija u polufinalu Kupa protiv Partizana, kada su crveno-beli bili daleko ispod potrebnog nivoa.

Ostaće i onaj beleg susreta sa Omonijom, koji je, ispostaviće se kasnije, doneo veliki evropski progres srpskom šampionu.

Crvena zvezda se spustila u Ligu Evrope, ali je odličnim izdanjima i rekordnim učinkom u grupnoj fazi značajno popravila evropski koeficijent. Na tom uspehu, čiju personifikaciju predstavlja i dvomeč sa Milanom, Dejan Stanković može da baštini budućnost i želju da još više podigne lestvicu.

Dejan Stanković je na dobrom putu da osvoji prvu samostalnu šampionsku titulu u Crvenoj zvezdi, pošto je prethodni trofej podigao i zbog zaostavštine Vladana Milojevića i velike bodovne prednosti na polusezoni prethodne takmičarske godine. Bio bi to istorijski momentat za klub iz Ljutice Bogana, pošto Crvena zvezda nikada nije vezala četiri osvojena prvenstva.

RepublikaFoto: Starsport
Dejan Stanković posle ispadanja iz Lige Evrope

Zanimljivo je da Dejan Stanković gledajući suve brojke ima bolji učinak od Vladana Milojevića na istom uzorku mečeva.

Pored tri poraza, aktuelni šef stručnog štaba je kao trener crveno-belih upisao 47 trijumfa i devet nerešenih ishoda. Tvorac evropskog proboja imao je 35 trijumfa, 11 remija i četiri poraza. Jasno je da je reč o neuporedivim periodima, pošto je Vladan Milojević od skoro prvog dana morao da udara, u tom trenutku, na jače od sebe. 

Međutim, sama činjenica da je Stanković stao rame uz rame sa stručnjakom iz Aranđelovca, pokazala je ispravnom onu tezu sa početka teksta – da ima šlifa, osećaja i talenta za posao trenera.

Stanković je iskoristio svojevrsnu komociju koju mu je omogućio Vladan Milojević i polako počeo da podiže ekipu, ali i sebe. Bilo je perioda kada se ljuljao ceo projekat, posebno posle prekida prvenstva zbog pandemije virusa korona. Crvena zvezda je igrala neubedljivo i nemotivisano, ali dodatna selekcija u letnjem prelaznom roku značajno su uticali na energetski, taktički i tehnički izgled tima. Sa Kataijem, Falčinelijem i Gelorom Kangom, crveno-beli su tokom jeseni izgledali vrlo moćno.

RepublikaFoto: Starsport
Falćineli i ostala januarska pojačanja ispostavila su se kao kvalitetna

Očigledno je da je Dejan Stanković pogodio i u odabiru stručnog štaba. Deluje da crveno-beli u njegovom mandatu, kao i kod Vladana Milojevića, dobro pripremaju utakmice i uspevaju da smanje jaz u kvalitetu. Posebno se to videlo u dvomeču protiv Milana, kada Rosoneri posle 180 minuta borbe nisu izašli sa dokazom da su mnogo bolji od srpskog šampiona, prenosi "Mozzartsport".

Jasno je da je Dejan Stanković jako napredovao od decembra prošle godine. Sada uspeva da u dobroj meri iskontorliše emocije i buran temperament, dok je tokom perioda sazrevanja uspeo je da promoviše veliki broj klinaca iz klupske akademije. Zvezda je na dobrom putu da za veliki novac proda Veljka Nikolića, očekuje se zarada i od Njegoša Petrovića, možda i od Željka Gavrića koji je trenutno u lošem periodu.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Pod Stankovićevom palicom budućnost Zvezde potpuno je revitalizovana!

Kako bilo, Dejan Stanković će po dobrom pamtiti prvi jubilej u Crvenoj zvezdi, svestan da je napravio uspeh vredan istorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading