BOJAN JORGAČEVIĆ STVARA GLADIJATORE: Bivši “orao” na novom zadatku, govorio i o Piksiju, Dekiju, golu u Mariboru...

Autor:

Sport

26.02.2021

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bojan Jorgačević (39), nekadašnji reprezentativni golman, posvetio se trenerskom pozivu i nastoji da u svojim školama fudbala u narednom periodu oblikuje barem jednog naslednika u dresu nacionalog tima.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Bojan jorgačević

Rođeni Beograđanin je za selekciju Srbije nastupio u sedam navrata, svlačionicu je delio sa Dejanom Stankovićem, tadašnjim kapitenom “orlova” i aktuelnim šefom struke Crvene zvezde, u kojoj popularni Jorga trenutno obavlja funkciju koordinarora trenera golmana u mlađim katorijama.

- Sa Dekijem sam imao čast da budem deo reprezentacije u kojoj je on bio kapiten. Sjajan čovek, sportista, ambasador Srbije. Biće i veliki stručnjak, pokazuje klasu u poslednje vreme. Budućnost je ispred njega. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem sa njim i ljudima iz Crvene zvezde. Sada sam se vratio u omladinsku školu i radim kao koordinator trenera golmana. Čast mi je što mogu da učim decu najbolje što mogu. Iz meča u meč uviđam da mladi golmani idu uzlaznom putanjom i da od njih ima materijala za prvi tim - kaže Bojan Jorgačević za Srpski telegraf.

*Priča da je bilo kontakata sa stučnim štabom novog selektora Srbije Dragana Stojkovića?

- Bilo je nekih nezvaničnih konatakata o kojima ne bih puno pričao. Ako je bilo ko prepoznao moj rad i uzeo me u obzir to je za mene satisfakcija, to znači da dobro obavljam svoj posao. Vrlo rado bih radio u stručnom štabu reprezantacije Srbije.

*Hoće li Piksi preporoditi nacionalni tim?

- Dragana Stojkovića smatram jednim od najboljih fudbalera u istoriji naše zemlje, uz Dejana Savićevića. To je moje mišljenje. Njegova energija još kao igrača i sada kao trenera je ogromna i sto odsto treba da verujemo da će odvesti Srbiju ne velika takmičenja.

Mali Jovan isti Nojer

*Ko se izdvaja od mlađih golmana?

- Poznajem Marka Ćopića koji izuzetno talentovan golman, strpljiv i čeka svoju šansu. Kvalitetan i nadaren golman. Lukić 2003. godište je brani u Radničkom iz Kragujevca koji pretenduje na ulazak u Superligu. Bilo bilo lepo da dogodine gledamo mladog superligaškog golmana. Fokus je i na Zvezdinim golmanima. Izdvajaju se dvojica bisera. Jovan Miladinović 2007. godište za kog mislim da je u tom uzrastu najbolji u Evropi. Čudo od deteta u svakom smislu. Kao Manuel Nojer. Ispred je svog vremena, moderan golman. Njegovo shvatanje fudbala je neverovatno. Pik Zvezde koji će uz određene poteškoće doći do prvog tima, ako ga u međuvremenu ne odvede neki velikan. Drugi je Stefan Marinković, kome takođe predviđam blistavu karijeru.

*Imamo dobre golmane?

Rajković i Dmitrović su dva vrhunska golmana. Gledao sam ih mnogo puta i na treninzima. Marko je terminator na golu, dolazuje da je radom sve moguće. Isto važi i za Predraga, dečka kojeg su prerano otpisali, osporavali odlazak u Izrael, ali je on pokazao suprotno. Njih dvojica s punim pravom brane u ligama petice i za reprezentaciju Srbije.

Foto: Privatna arhiva
Bojan Jorgačević i treneri iz golmaske akademije Gladitor

*Pamti se kiks u Sloveniji u kvalifikacijama i primljen gol sa pola terena?

- Svaki golman koji je imao vrhunsku karijeru i branio za velike klubove sigurno je imao situciju da gol ide na njegovu dušu. Ja za takvog nisam čuo. Meni se nažalost desilo kada sam branio za otadžbinu i majku Srbiju. Dogodi se propust, hiljadu puta odbraniš dobro, a samo jednom loše i to se pamti. Šalio sam se i na svoj račun da sam ga primio iz Austrije. Meni se tih godina ostvario san da branim za Srbiju, da imam priliku da pevam himnu. Sedam dana nakon kiksa imao sam transfer karijere iz Genta u Briž, milionski transfer koji je bio prekretnica u mojoj karijeri.

*Trenerski poziv?

- Ivnestirao sam novac da bih napravio vrhunski sportski centar u Šapcu, iako nisam odatle. Pokušavam da obezbedim finalizaciju radova, pa bi osim vrhunskog terena imao i hotelski smeštaj gde mogu da borave ekipe iz zemlje i sveta. U Šapcu postoji školica sa 180 dece, posvećeni smo radu i polako podižemo na viši nivo. Trenutno smo regionalni centar FK Crvena zvezda za taj deo Srbije i drago mi je zbog saradnje. U Beogradu vodim Akademiju golmana “Gladijator” u naselju Kneževac, ne kao klub u Šapcu, već specijalizovana isključivo za rad sa čuvarima mreže. Brojimo 50 članova uzrasta od 8 do 30 godina. Izuzetno sam ponosan na taj projekat, angažovano je šest vrhunskih trenera, dolaze golmani iz svih krajeva Srbije i inostranstva. Neki dolaze da treniraju i pripreme se za nove angažmane. Voleo bih da ljudi vide kako se radi i kako treniramo u “Gladijatoru”. U budućnosti će postati najbolja akademija golmana na ovim prostorima. Pozivam roditelje da dovedu decu, sada u martu organizujemo promo mesec rada, ugostićemo besplatno sve one koji žele da se oprobaju i treniraju mesec dana - zakljujučuje Bojan Jorgačević, bivši fudbaler Rada, pančevačkog Dinama, belgijskog Genta i Klub Briža, Kajzerija iz Turske i Levskog iz Sofije.

Foto: Privatna arhiva
Sportski centar Fenix u Sapcu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading