DRIM TIM STRANACA NA "MARAKANI": Tu su Marin i Boaći, ovo je 11 NAJBOLJIH koje je Zvezda imala!

Autor:

Sport

13.02.2021

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko se po vama posebno izdvaja?

RepublikaFoto: Starsport
"Marakana" na meču Zvezda-Napoli, uz Ilustraciju Marina i Boaćija

Crvena zvezda se nalazi u žiži srpske sportske javnosti ovih dana zbog nastupajućeg dvomeča sa sedmostrukim evropskim šampionom Milanom u 1/16 finala Lige Evrope, a dolazak italijanskog ofanzivca Filipa Falka pokrenuo je pitanje da li je on najbolje strano pojačanje u istoriji kluba sa "Marakane".

 

Bivši as Lećea će tek pokazati koliko zna i ume u Ljutice Bogdana, a ovaj tekst donosi izbor idealne postave našeg najtrofejnijeg kluba sastavljene od stranaca. Napomena, u inostrane fudbalere neće biti uračunati oni koji su nastupali za reprezentaciju SFRJ, ili pak za države koje su nastale njenim raspadom 90-ih godina prošlog veka.

Milan Borjan

Što se tiče pozicije golmana neprikosnoven je Milan Borjan (33), čuvar mreže koji je rođen u Kninu, a koji od 2011. godine brani za reprezentaciju Kanade. 

RepublikaFoto: Starsport
Ljubimac "Delija" Milan Borjan

On je na stadion "Rajko Mitić" stigao 2017. godine, sa Zvezdom je osvojio tri titule prvaka Srbije, a na dobrom putu je da podigne i četvrti pehar u nizu, s obzirom na bodovnu prednost koju branilac titule trenutno ima u prvenstvu u odnosu na "večitog rivala". Međutim, Borjan se naročito istakao odbranama na evropskoj sceni. Kao "jedinica" pomogao je svom voljenom klubu da se dva puta plasira u grupnu fazu Lige šampiona, uz još dva evropska proleća koje su crveno-beli izborili putem Lige Evrope. Svakako da je njegovo mesto u najboljih 11 neupitno...

Miloš Degenek

Reprezentativni defanzivac Australije, isto je iz Knina, kao i Borjan, a iako mu je prirodna pozicija štoperska, "prinudno" smo ga stavili na mesto desnog beka. Pouzdanom centralnom beku je ovo drugi mandat na "Marakani", nakon kratkog boravka u Al Hilalu. Karijeru je počeo u Nemačkoj, gde je igrao za Štutgart i Minhen 1860, a Vladan Milojević ga je u prestonicu Srbije doveo iz japanske Jokohame.

Degenek je dva puta bio šampion Srbije, opšta ocena je da donosi sigurnost i čvrstinu u poslednjoj liniji, a po potrebi može da odgovori zahtevima trenera i na bekovskim pozicijama. Ovaj 26-godišnjak je 28 puta nosio dres sa nacionalnim grbom, a jednom se upisao i u listu strelaca.

Miodrag Belodedić

Belodedić (56) je učestvovao u najvećem uspehu u istoriji srpskog fudbala, pošto je sa Crvenom zvezdom osvojio Kup evropskih šampiona 1991. godine. Zanimljivo je da je postao prvi fudbaler u istoriji koji je igrao u finalima i uspeo da podigne pehar sa dva različita kluba jer je to isto učinio sa Steauom pet godina ranije.

Za njegovo dovođenje na "Marakanu" zaslužan je legendarni Dragan Džajić koji je iskoristio revolucionarna previranja u susednoj Rumuniji, gde je bivši štoper bio osuđen zbog izdaje na deset godina zatvora. Optužbe protiv njega su kasnije povučene, a posle Zvezde sa uspehom je igrao u Španiji, dok je karijeru okončao u matičnoj Steaui.

Ibrahim Gaj

Štoperski par sa Rumunom čini bivši senegalski defanzivac Ibrahim Gaj (42). Korpulentni Afrikanac je nastupao za Zvezdu u periodu od 2006-2008. godine, a igrao je 57 puta, uz jedan postignut pogodak. Veoma brzo je stekao simpatije "Delija" jer je beskompromisnom igrom odavao utisak da uvek ostavlja srce na terenu. 

Zvezdaši su ga posebno zapamtili po incidentu sa Almanijem Moreirom, bivšim ofanzivnim vezistom Partizana u 134. derbiju, čega se možete podsetiti u videu.

Nakon crveno-belih, Gaj se preselio u Al Ahli iz Džede, a posle igara u Lokerenu vratio se u Srbiju, gde je u niškom Radničkom završio profesionalnu karijeru. Interesantno je da je doprineo osvajanju poslednje "duple krune" tima sa stadiona "Rajko Mitić" 2007. godine.

Luis Ibanjez

Iako se nije dugo zadržao u Ljutice Bogdana, argentinski bek Luis Ibanjez (32) zasluženo pokriva defanzivnu poziciju po levom boku. On je Zvezdu pojačao 2015. godine transferom iz Dinamo Zagreba, čime je postao prvi fudbaler posle Roberta Prosinečkog koji je direktno sa "Maksimira" došao na "Marakanu".

Argentinca je odlikovala izuzetna leva noga, perfektan centaršut i sjajno izvođenje prekida. U svojoj prvoj sezoni odigrao je 33 prvenstvena meča na kojima je došao do "dabl-dabl" učinka od deset golova i 15 asistencija, a iako je igrao u odbrani sezonu je okončao kao sedmi na listi strelaca Superlige Srbije. Potom je nastupio i u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nakon koji je otišao u turski Trabzon.

Segundo Kastiljo

Ekvadorski vezista Segundo Kastiljo (38), bio je deo već pomenute generacije sa Gajom koja je uspela da osvoji i prvenstvo i kup Srbije u sezoni 2006/2007. Poput Senegalca, dve godine je igrao u crveno-belom dresu, iako je i u naredne dve bio formalno igrač aktuelnog srpskog prvaka, na pozajmicama u Evertonu i Vulverhemptonu. 

U Beograd je stigao iz Nasionala, a na 72 utakmice postigao je 18 golova. Odlikovala ga je mirnoća u igri, siguran i tačan pas, ali i sposobnost da kvari igru protivnika. Zanimljivo je da je i dalje aktivan igrač, s obzirom da od 2019. godine nastupa za Gvajakil u domovini.

Mičel Donald

Holanđanin, koji je prošao čuvenu Ajaksovu fudbalsku akademiju, na stadion "Rajko Mitić" došao je 2015. godine iz ruske Mordovije, najpre na pozajmicu, a potom su ga crveno-beli otkupili za 200.000 evra. Donald (32) je odigrao preko 100 utakmica za Crvenu zvezdu (109), a svojim odnosom prema profesionalnim obavezama zaslužio je čast da postane prvi stranac kapiten u bogatoj klupskoj istoriji.

Holandski vezista je osvojio dve šampionske titule u Srbiji, a potom je otišao u tursku Malatiju, gde i danas igra. Pažnju domaće javnosti ponovo je privukao 2019. godine, kada je sa turskim klubom imao okršaj sa Partizanom u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a crno-beli su u tom dvomeču slavili sa ukupnih 3:2.

RepublikaFoto: Starsport
Donald u Humskoj

El Fardu Ben

Napadač sa Komora "nametnuo" se Crvenoj zvezdi sa dva pogotka crno-belima u dresu Olimpijakosa u kvalifikacijama za elitno takmičenje. Karijeru je gradio u Francuskoj i Grčkoj, ali se u potpunosti afirmisao na "Marakani". Statistički ima odličan učinak, pošto je na 74 prvenstvena susreta dao 43 gola, ali se istakao i na evropskoj sceni, kako golovima, tako i asistencijama. 

Vremenom se Ben (31) nametnuo kao jedan od najstandardnijih igrača Crvene zvezde, a mesto u timu mu je zagarantovano, kako kod bivšeg trenera Vladana Milojevića, tako i kod Dejana Stankovića. Ben i Zvezda - priča koja i dalje traje...

Kadu

Crvena zvezda je brazilskog ofanzivnog vezistu kupila iz Zete iz Golubovaca 2009. godine, a u Ljutice Bogdana je igrao do 2013. kada je otišao u Šerif. Za to vreme, Brazilac je upisao 104 nastupa, uz 25 pogodaka, što je u obe kategorije u tom trenutku bio rekordan učinak za strane fudbalere. Karijeru je okončao 2019. godine na Malti, u ekipi Balzan.

Pored kreacije, "Delije" će Kadua zauvek zapamtiti po pogotku protiv Partizana u 142. "večitom derbiju", kada je razornim udarcem u 93. minutu svojoj ekipi doneo minimalnu pobedu.

Marko Marin

Ukoliko pitate zvezdaše o najboljim strancima u istoriji kluba, gotovo svaki će vam odgovoriti da veći majstor od Marka Marina (31) nije igrao na "Marakani". On je rođen u Bosanskoj Gradiški, ali je nastupao za reprezentaciju Nemačke, i to 16 puta, a Zvezda ga je dovela za oko 700.000 evra iz Olimpijakosa, posle plasmana u grupnu fazu Lige šampiona 2018. godine.

On je odmah pokazao klasu, postao je prvi strelac crveno-belih u grupi elitnog takmičenja na "starom kontinentu", asistirao je potom Milanu Pavkovu u nezaboravnom trijumfu nad Liverpulom (2:0), a u sezoni 2018/2019 izabran je za najboljeg fudbalera (MVP) Superlige Srbije. U nastupajućoj jesenjoj polusezoni nosio je kapitensku traku, a prošle zime se preselio u Džedu, kod bivšeg trofejnog stručnjaka našeg najtrofejnijeg tima.

Neke od Marinovih majstorija možete se podsetiti u videu.

Ričmond Boaći

Crvena zvezda je iskoristila bankrot italijanske Latine, pa je dovela kapitalno pojačanje zime 2017. godine. Boaći (28) je već u prvoj polusezoni sa 15 superligaških golova na 14 odigranih susreta nagovestio svoj potencijal, a "teror" je nastavio i tokom letnjih kvalifikacija za Ligu Evrope, kada je čak sedam puta tresao mreže rivala. Proglašen je od strane crveno-belih za najboljeg fudbalera 2017. godine, a Zvezda je njegovom prodajom od kineskog Đangsua prihodovala čak 5,5 miliona evra.

Nakon neuspešne epizode u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, vratio se u Srbiju za oko 2,5 miliona evropskih novčanica, a iako je u drugom mandatu značajno pokvario utisak, ostaće upisan u istoriji kluba kao najbolji strelac od svih inostranih igrača. Nedavno je potpisao šestomesečni ugovor sa poljskim Gornikom, uz opciju produžetka saradnje na leto. 

U formaciji 4-2-3-1, idealni tim Crvene zvezde, sačinjen od stranaca izgleda ovako:

Borjan - Degenek, Belodedić, Gaj, Ibanjez - Kastiljo, Donald - Ben, Kadu, Marin - Boaći.

Naravno, u zavisnosti od ukusa postoje brojni fudbaleri koje bi mnogi uvrstili među najboljih 11, a ističu se Le Talek, Isah, Evandro, Vijeira... Ipak, ovo je naš izbor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading