VAZDUHOPLOVNE NESREĆE KAO ZLA SUDBINA FUDBALERA: Avio-letovi STRAVE i UŽASA!

Autor: Vladimir Zogović

Sport

26.01.2021

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazil je ponovo zavijen u crno nakon što je u padu aviona u toj južnoameričkoj zemlji nastradalo četiri igrača i predsednik niželigaškog fudbalskog kluba Palmas. Nemili događaj u nedelju zapravo je samo jedan u nizu avio-letova strave i užasa u kojima su živote gubili sportisti, a sve je, nažalost, počelo davne 1949. u Torinu...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U ovom avionu poginuli su nesrećni fudbaleri Šapekoensea

Krajem četrdesetih godina prošlog veka italijanski i svetski fudbal zadesila je velika tragedija. U padu letelice koja se srušila na brdu Suprega, nedaleko od Torina, poginulo je čak 18 fudbalera tog tima, dok je život izgubila ukupno 31 osoba. "Bikovi" su tada bili trostruki uzastopni šampioni Serije A, a deset njihovih igrača činilo je okosnicu nacionalnog tima.

Deceniju kasnije (1958) jedna od najpoznatijih vazduhoplovnih nesreća u svetu sporta dogodila se u Minhenu, kada je stradalo osam igrača slavne generacije Mančester junajteda prilikom povratka iz Beograda sa meča Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Poginula su 23 putnika, a njih 20 je imalo sreću da preživi. Šezdesetih godina crna tačka postali su Andi u Južnoj Americi. Naime, olupina aviona, u koji su se 1961. ukrcale 24 osobe, uključujući fudbalere čileanskog Grin krosa, pronađena je tek 2015, dok je osam godina kasnije u istom planinskom masivu poginulo 19 igrača i trener bolivijskog Strongesta. Leta 1993. u Atlantski okean srušila se letelica i 25 porodica zavila u crno. Među nastradalima bilo je i 18 reprezentativaca Zambije, koji su se zaputili na meč protiv Senegala u kvalifikacijama za Mondijal. Poslednje dve tragedije dogodile su se u Brazilu, najpre 2016, kada je od 77 putnika u padu aviona u Kolumbiji živote izgubilo 19 fudbalera Šapekoensea, a zatim i ona proteklog vikenda. Bilo, ne ponovilo se.

NAJVEĆE FUDBALSKE TRAGEDIJE

1949. 18 fudbalera Torina

1958. 8 fudbalera Mančester junajteda

1961. 8 fudbalera Grin Krosa

1969. 19 fudbalera Strongesta

1993. 18 fudbalera Zambije

2016. 19 fudbalera Šapekoensea

2021. 4 fudbalera Palmasa

Nažalost, zla kob kroz istoriju vazduhoplovnih nesreća nije pratila samo fudbalere. Više od 100 sportista poginulo je tom stravičanom smrću, od kojih i osam članova olimpijskog tima Danske (1960), 18 američkih klizačica (1961), ragbisti iz Urugvaja (1972), mačevaoci sa Kube (1976), bokseri iz SAD (1980), hokejaši ruske Lokomotive (2011).

Kobne vožnje helikopterom, Kobi stradao pre tačno godinu

Vožnja helikopterom, takođe, bila je kobna po neke sportiste i sportske radnike. Najsvežija sećanja vezana su za Kobija Brajanta, jednog od najboljih košarkaša svih vremena, nastradalog pre tačno godinu dana, kada se njegova letelica srušila u kalifornijskim brdima. Tom prilikom poginula je i njegova ćerka Đijana. Višaj Šrivadanapraba, bivši vlasnik Lestera, takođe je poginuo u padu helikoptera 2018, dok su reli-vozač Kolin Mekre i njegova ćerka 2007. doživeli istu sudbinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading