NEVEROVATNIH 805 GOLOVA NA ZVANIČNIM UTAKMICAMA: Ma kakvi Mesi, Ronaldo, Pele... On je NAJBOLJI strelac u istoriji fudbala!

Autor:

Sport

02.01.2021

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je mnogima promaklo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Leo Mesi i Kristijano Ronaldo

Kada vam postave pitanje ko je najbolji strelac u istoriji fudbalska igre velika većina odgovori da su u pitanju Pele, Kristijano Ronaldo, Leo Mesi ili Romario. Ističu se i imena drugih svetski poznatih golgetera poput Gerda Milera ili Ferenca Puškaša. Ipak, gledajući zvanične mečeve na "večnoj listi strelaca" prednjači Jozef Bican, igrač koji je nastupao za čak tri reprezentacije - Austriju, Čehoslovačku i selekciju Bohemije i Moravije.

Bican je rođen još davne 1913 godine, 25. septembra u Beču, prestonici tadašnje Austrougarske monarhije. Profesionalno se bavio fudbalom od 1928-55. godine, dakle punih 27 leta i za to vreme je odigrao 406 ligaških utakmica na kojima je dao neverovatnih 607 pogodaka! Najveći deo profesionalne karijere proveo je u dresu Slavije iz Praga gde je za 11 godina u šampionatima odigrao 217 mečeva i upisao 395 golova. 

U reprezentativnoj konkurenciji Bican je igrao 37 puta, a 29 puta je bio strelac. Ako ovim brojkama pridodamo pogotke u kupovima, kao i na evrosceni dolazimo do podatka od 805 datih golova što ga pozicionira na prvo mesto u istoriji fudbalske igre.

Pored fudbalske, Bican je imao i neverovatnu životnu priču. Od fudbala je počeo da zarađuje još kao klinac, što je bilo baš nesvojstveno tom periodu. Hroničari beleže da je na 100 metara trčao čak 10,8 sekundi, a bio je veliki protivnik nacizma zbog čega se 1936. godine, posle anšlusa odrekao austrijskog pasoša ne želevši da igra za Nemačku. 

Neke od Bicanovih majstorija možete pogledati u videu.

Bican se nakon fudbalske posvetio menadžerskoj karijeri, a pored klubova u Čehoslovačkoj vodio je i belgijski Tongeren sa kojim je prešao dva ranga takmičenja.

On je preminuo 12. decembra 2001. godine, u 88. godini života usled problema sa srcem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading