NESTVARNA PRIČA: Mesijeva salveta koja je PROMENILA FUDBAL!

Autor:

Sport

16.12.2020

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za mnoge ljude na ovom svetu, papir iliti hartija predstavlja pravougaoni oblik koji u većini slučajeva služi za štampanje, pisanje ili crtanje. Ipak, jedna vrsta papira, popularna kao salveta, ušla je u fudbalsku istoriju 14. decembra 2000. jer je tada Lionel Mesi (33) potpisao prvi ugovor sa Barselonom!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lionel Mesi

Uprava španskog velikana pre 20 godina nije verovala tadašnjem direktoru kluba Karlesu Rešaku da klinac iz Argentine od 13 godina ima fudbalsku magiju i ono što im je potrebno.

Fudbalski agent Orasio Gađoli bio je zastupnik sadašnjeg kapitena Barse u Kataloniji, tadašnji predsednik tima sa Nou kampa Đoan Gaspar je popustio i pristao, a Karles Rešak je sa agentom bio u restoranu i nije gubio vreme, već je napisao kompletan ugovor na salveti!

- U Barseloni 14. decembra 2000, u prisustvu gospode Mingele i Orasija, ja, Karles Rešak, tehnički sekretar FK Barselone, pod svojom odgovornošću i uprkos nekim suprotnim mišljenjima potvrđujem angažovanje Lionela Mesije sve dok se držimo dogovorenih iznosa - pisalo je na salveti.

 

Ovo parče papira i dalje je "u životu" i u vlasništvu je Orasija Gađolija, koji odbija da proda salvetu. Ona je samo privremeno pozajmljena Barseloninom muzeju, ali bi menadžer mogao da je dobije nazad kada Argentinac napusti klub ili ode u penziju. Procenjuje se da je vrednost ovog papira koji je promenio fudbalsku istoriju i do nekoliko miliona evra.

Kada se vratimo u sadašnjost, jasno je da se predsedniku Đoanu Gasparu rizik isplatio jer može da se pohvali da je doveo jednog od najboljih fudbalera u istoriji fudbala koji je u dresu Barselone odigrao 746 utakmica, postigao 642 gola, uz 34 osvojena trofeja. Od mnogobrojnih individualnih priznanja Mesi može da se pohvali i da ima rekordnih šest Zlatnih lopti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading