ISTORIJA ROMANA: Čelsi proslavio 1000 mečeva pod vlasništvom Abramoviča, a EVO NEKIH OD NJEGOVIH NAJVEĆIH POGODAKA!

Autor:

Sport

30.11.2020

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Remi bez golova sa Totenhemom obeležio je 1000. mečeva Čelsija pod vlasništvom Romana Abramovića, pa smo vam u tu čast spremili neke od najboljih poteza koje je napravio od kada je tog davnog juna 2003. godine došao na kormilo Londonaca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Roman Abramovič

Engleski fudbal nikada nije bio previše otvoren prema stranim vlasnicima klubova, uglavnom zato što su se takvi "brakovi" često završavali katastrofalno.

Kada je objavljeno da je Abramovič kupio klub, čak se i ministar sporta Velike Britanije Toni Benks pobunio, pitajući odakle Rusu sav taj novac i dali je njegov karakter odgovarajuć za vlasnika toliko velikog kluba.

Osamnaest trofeja i skoro dve decenije kasnije, niko više ne postavlja tako glupa pitanja.

Abramovič ne da je pokazao svoj karakter, nego je dokazao svoju ljubav prema engleskom i svetskom fudbalu, uloživši više od skoro bilo kog drugog Premijerligaša u stvaranje "plave" imperije.

- Nije sve u parama. Postoje mnogo pametniji načini na koje mogu da zaradim pare. Ovo radim iz ljubavi i radi zabave, a pod zabavu podrazumevam uspeh i trofeje - istakao je tom prilikom Roman, a tako stvarno i bejaše.

Osvajali su Ligu, i Ligu Evrope, pa čak i Ligu šampiona na najneočekivaniji način moguć pod Robertom Di Mateom, ali je prvi genijalan potez na kormilu Čelsija ipak bio dovođenje Žozea Murinja na klupu.

Žoze Murinjo

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žoze Murinjo prvi je pogodak Abramoviča u Čelsiju

Prekaljeni italijanski stručnjak Klaudijo Ranijeri bio je na kormilu kluba kada je stigao Abramovič, ali je on nažalost (ili na svu sreću) potrajao samo do kraja sezone.

Iako je učinio boljim mnoge prvotimce poput Terija, Galasa, Makelela i Lamparda, on je otpušten, pa je krenula potraga za zamenikom.

Grizao je Čelsi za tadašnjim menadžerom Engleske Svenom Goran Eriksonom, ali je posle osvajanja Lige šampiona sa Portom ipak Murinjo dobio posao.

Tada nam je Portugalac objasnio da je on "Specijalni", a to nikada više nismo zaboravili.

 

 

Abramovič se kladio na Murinja, a ovaj mu se i te kako odužio.

Uzeo je najpre Liga kup, a onda i prvu titulu u Premijer ligi u poslednjih 50 godina, dok ga je iz Lige šampiona izbacio žestoki rival Liverpul, i to kontroverznim golom u polufinalu.

Sjajan učinak za prvu sezonu, i Abramovičev prvi pogodak od dolaska u klub.

TRANSFORMACIJA ENGLESKOG TRANSFER TRŽIŠTA

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Abramovič je potpuno transformisao transfer tržište u Engleskoj, a i šire

Iako mnogi tvrde da je Abramovič uništio fudbal na Ostrvu ogromnim ulaganjem u Čelsijev tim, činjenica je da svet do tada nije video ništa slično, te da je stvorio atmosferu uzbuđenja i neizvesnosti koja je privukla još više fanova.

Niko nije bio bezbedan, i nikada se nije znalo koga će Čelsi dovesti sledećeg.

Među prvima su stigli Makelele iz Reala i Ernan Krespo iz Intera, pa onda i momci iz Porta, Rikardo Karvaljo, Tijago i Paulo Fereira, a na kraju i nezaboravni Didije Drogba iz Marseja, pa je već posle prve sezone na kormilu Rus potrošio preko 100 miliona dolara.

Legendarna je Murinjova priča gde mu Roman govori da nema novca da mu dovede još i Ronaldinja, a gde mu Murinjo kaže da mu ne treba Brazilac, već samo Drogba.

 

 

Kao i u većini slučajeva, "Specijalni" je bio u pravu, pa je Drogba u dresu Čelsija postigao 104 gola na 254 nastupa.

Bilo kako bilo, Abramovič je čovek koji je započeo "trku za naoružanjem" u Premijer ligi, pa mnogi tvrde da je upravo on kriv za dolazak bogatih Arapa na kormilo klubova poput Evertona i Mančester sitija.

Delovalo je kao da je Čelsi prestao da funkcioniše po tom modelu, ali su ovo korona-leto Abramovič i njegova prva pomoćnica Marina Granovskaja iskoristili kako bi pazarili novu generaciju zvezda ispod tržišne vrednosti.

U klub su stigli i Ben Čilvel, i Hakim Ziječ, i Mendi, Haverc i Timo Verner, kao i Tijago Silva, pa više ne postoji pitanje dali je Roman najbolji vlasnik kluba u Engleskoj.

OSVAJANJE I ODBRANA TITULE 2005. i 2006. godine

 

Kada su se stvari stabilizovale od dolaska Abramoviča, Čelsi kao da je otkrio da ima još jedan nivo koji nije dostigao, pa je osvojio i odbranio titulu 2005, odnosno 2006. godine.

Nisu bili zadovoljni što su sezonu ranije završili čak 11 poena iza Arsenala, pa su ih ovaj put ostavili u prašini sa razlikom od 12 poena na vrhu tabele.

Sadašnji trener Frenk Lampard tada je osvojio titulu igrača godine, dok je sadašnji član uprave Petar Čeh osvojio trofej za najboljeg golmana. Ipak, "Specijalni" je tada uvek bio u centru pažnje, pa se najviše pričalo o tome što je posle nepune tri sezoneu Engleskoj postao menadžer godine.

Sledeća sezona bila je još bolja, pa su "plavci" u prvom delu sezone oborili mnoge rekorde, pa su se do kraja bukvalno prošetali do titule.

Tada je inače počeo i famozan niz Čelsija od 86 mečeva bez poraza na domaćem terenu, a on je potrajao sve do 2008. godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petr Cech (@petrcech)

 

Abramovič je "izmislio" trening centre u Britaniji

 

Još jedna od mnogih pozitivnih stvari koje je Abramovič uveo u engleski fudbal su trening centri kojih je sam klub vlasnik.

Do tada je, osim za gigante poput Junajteda i Arsenala, bila praksa da se mesta za trening iznajmljuju, pa su Čelsijevi igrači trenirali između autoputa i aerodroma.

Možete zamisliti kako je to izgledalo, pa se Roman logično zgrozio kada je to video.

Nije časio časa, već je kupio plac od 140 ari sagradio Čelsijevu akademiju i trening centar.

Ovo mesto bilo je opremljeno najsavremenijom opremom, a najsrećniji zbog toga bio je trening-fanatik Frenk Lampard.

- Sećam se kada je prvi put sleteo na Harlington i pričao sa nama. Krajolik kluba promenio se u sekundi kada nam je rekao da ćemo naporno raditi na savršenstvu. To je podrazumevalo i odlične uslove, kako na terenu tako i van njega, pa smo dobili ovaj divni trening kamp koji imamo danas - objasnio je Lampard.

Mnogi su posle toga kompirali ovaj sistem, ali je Abramovič bio prvi koji ga je uveo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc)

 

PRVI TROFEJ LIGE ŠAMPIONA

 

Čelsi je bio jako blizu osvajanja Lige šampiona 2008. godine, ali im je tada Mančester junajted raspršio sve snove.

Nije to "plavce" odvratilo, pa su se ponovo našli u finalu 2012. godine, a ovaj put nisu kiksnuli.

Iako je Bajern iz Minhena bio veliki favorit, kao što je bila i Barselona u polufinalu pre nego što ih je Fernando Tores "rešio" golom u samoj završnici, ali Čelsi za to nije mario.

Opet je bio meč za infarkt, Miler je čak Bajernu dao prenost svega sedam minuta pred kraj, ali je onda lav sa Obale Slonovače priskočio u pomoć, pa je izjednačio svega nekoliko sekundi pre poslednjeg sudijskog zvižduka.

U produžetku nije bilo golova, a kada su počeli penali, naređali su se promašaji Mate, Olića i Švanstajgera, pa su Ešli Kol i Drogba uspešnim penalima doneli Čelsiju i Romanu prvi trofej Lige šampiona u istoriji.

Sjajno za klub koji je pre Rusa mogao samo da sanja o elitnom evropskom takmičenju...

 

 

Reakcija na pandemiju

 

Roman Abramovič oduševio je javnost svojom reakcijom na Kovid pandemiju

Nikada Roman Abramovič nije u potpunosti kupio englesku javnost, barem ne do trenutka kada nisu počeli problemi sa Kovidom.

Iako je njegovo bogastvo moglo da mu dopusti da ne brine za dobrobit tokom pandemije, on je otišao korak dalje, pa je najugroženijima pružio svu pomoć koju je mogao.

Dok su klubovi poput Liverpula i gradskog rivala Totenhema otpuštali zaposlene ili ih stavljali na "prinudni odmor" (način da njihove plate plaća država, a ne klub), Abramovič je stao iza svojih zaposlenih, od trenera pa sve do čistačica.

Nastavio je da im plaća plate, a za razliku od pomenutih klubova, svojim igračima nije smanjio plate, već ih je ubedio da deo zarade daju u humanitarne svrhe, kako bi što više pomogli borbi protiv korone.

Čak je otvorio "Stamford Bridž" medicinskim radnicima i obolelim od ovog virusa kada nije više bilo mesta po bolnicama. 

- Veoma sam ponosan na način kako smo se suočili sa Kovidom. Nismo otpušutali ljude, nismo ih stavljali na grbaču vlasti, a Čelsijev hotel stavili smo na raspolaganje zdravstvenim radnicima. Mislim da nismo mogli bolje da reagujemo - istakao je Abramovič.

 

 

Mnogi su se složili, pa je konačno ruski naftni magnant prestao da bude "persona non grata" na Ostrvu, iako se vlast Britanije svojski trudi da mu ne produži vizu i da ga protera. 

 

 

 

Bilo kako bilo, mi navijači Čelsija večno ćemo mu biti zahvalni, pa se molimo da Britanci neće uspeti, te da će ostati na kormilu kluba još dug niz godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading