SPARSI U VELIKOM PROBLEMU: Korona POJELA sve pare!

Autor:

Sport

23.11.2020

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devet meseci bez navijača za Totenhem znači da se njihov profit od 68.6 miliona funti iz prošle godine pretvorio u 63.6 miliona funti gubitka ove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Totenhema

Totenhem je prošle sezone završio izgradnju 1.2 milijarde funti vrednog stadiona. već su tu nastali problemi jer je trošak izgradnje zbog bregzita gotovo udvostručen u odnosu na prvobitni plan. Ceo posao finansiran je sredstvima kluba i kreditom koji znači da Totenhem godišnje bankama duguje 16 miliona funti.

Devet meseci stadion je prazan. Zatvorene su prodavnice na njemu, navijači ne dolaze ni turistički, a sva dešavanja koja su mogla da donesu dodatnu zaradu su otkazana. Tu se misli na NFL mečeve, koncerte i slične događaje koji Totenhemu donose veliku zaradu.

- Trenutno smo u najizazovnijem periodu u istoriji. Uticaj pandemije na prihode je veliki i nije mogao da dođe u gorem momentu po nas. Naša trenutna procena potencijalnih gubitaka za ovu sezonu, ukoliko se navijači ne vrate na stadione, je oko 150 miliona funti. Jasno je da bi to bilo nenadoknadivo - rekao je Danijel Levi.

Prošle sezone je Totenhem po zaradi od stadiona pretekao Čelsi i Arsenal i bio je po tom parametru četvrti klub Premijer lige. Na 14 mečeva odigranih na novom stadionu zarada je bila 81.9 miliona funti, što je oko 5.85 miliona po utakmici. Domaće utakmice odigrane u Ligi šapiona dodale su na to još 12.6 miliona funti zarade prošle godine, uz porast zarade od komercijalnih prava za 19 odsto do 161.5 miliona funti.

A onda su krenuli problemi. Zbog pandemije je zarada od TV prava smanjena za 54.7 miliona, a ukupni pad zarade došao je do 402.4 miliona. Smanjene su plate, a zatim je Totenhem uzeo kredit od 150 miliona funti kako bi nastavio da funkcioniše.

RepublikaFoto: Petar Milovanović
Velelepni stadion Totenhema

Klub je otvorio vrata stadiona za potrebe lokalnih bolnica, a kako je Levi objasnio "Totenhem na direktan ili indirektan način daje posao za 4.000 ljudi".

- Svaki klub Premijer lige značajno finansijski doprinosi ekonomiji Ujedinjenog kraljevstva i lokalnih zajednica. Proteklih meseci smo uradili sve da pripremimo stadion, da istestiramo digitalni proces izdavanja karata i identifikacije za navijače. Klubovi Premijer lige su u potpunosti spremni i sposobni da organizuju događaje na otvenom uz pridržavanje svih zdravstvenih i bezbednosnih protokola uz držanje distance među ljudima. Svi smo spremni i za najviše standarde higijene, imamo kapacitete za testiranje, imamo razrađene planove za putovanje. I svima nam je jasno da su zdravlje i bezbednost prioritet i podržavamo rad na razvoju vakcina - dodao je Levi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading