DIJEGO MARADONA DANAS SLAVI 60. ROĐENDAN I IMA SAMO JEDNU ŽELJU!

Autor:

Sport

30.10.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona danas slavi jubilarni 60. rođendan, a samo jednom izjavom uspeo je do suza da nasmeje čitavu planetu kada je saopštio da ima samo jednu želju. Ako i postoji dilema da li je najveći fudbaler svih vremena, onda popularni El Pibe sa lakoćom odnosi titulu najživopisnijeg lika koji je kročio na travnati teren.

Dijego Armando Maradona

Bog fudbala u Argentini poželeo je, pre nego što će oduvati 60 svećica, reprizu epskog četvrtfinala Mundijala protiv Engleske 1986. godine. Tada je ušao u istoriju fudbala pošto je levom rukom savladao Pitera Šiltona i doneo "gaučosima" vođstvo. Taj potez nazvan je Božjom rukom, a Argentina je, zahvaljujući njemu, prošla u polufinale jer sudija Ali Benaser iz Tunisa nije primetio Dijegovo nepočinstvo. "Gaučosi" su na kraju slavili sa 2:1 i kasnije osvojili titulu prvaka sveta.

NANIZAO ODBRANU

- Šta bih želeo da dobijem za rođendan? Sanjam da dam još jedan gol Englezima, samo ovog puta desnom rukom - poručio je Maradona uoči 60. rođendana.

Omaleni virtuoz je na istom meču protiv Engleza postigao možda i najbolji gol u istoriji svetskih prvenstava kada je od centra igrališta nanizao celu odbranu rivala i golmana Šiltona, ali i ta bravura pala je u drugi plan.

Ironija sudbine je da će čovek koji je pored vanserijskog fudbalskog umeća poznat i po raskalašnom životu van terena rođendan proslaviti u samoizolaciji. Dijego je tokom nedelje osetio simptome koronavirusa i ne želi da rizikuje. Pogotovo ako se zna da je u prethodnih 20 godina preživeo dva infarkta i kuburio sa hepatitisom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prvak sveta sa Argentinom

Pored toga što je bio prvak sveta sa Argentinom, aktuelni trener Himnazije iz La Plate je poznat i kao ikona Napolija. Posle Boke juniors, u kojoj je počeo karijeru, i kratkog boravka u Barseloni, Dijego se uputio u Napulj i tamo napravio čudo. Doneo je timu sa juga Italije jedine dve titule prvaka Italije (1987. i 1990), kao i jedini evropski trofej - Kup UEFA osvojen 1989.

MAFIJA I KOKAIN

Međutim, u Napulju kreću i njegovi problemi sa drogom, usled druženja sa članovim Kamore, napolitanske mafije. Maradona je od sredine osamdesetih godina prošlog veka pa sve do 2004, po sopstvenom priznaju, bio zavisnik od kokaina.

 

Zavisnost ga je koštala i na Mundijalu 1994. Bio je pozitivan na efedrin i izbačen je s turnira posle meča sa Nigerijom. Na taj način okončao je karijeru u reprezentaciji, a Argentina je bez njega poražena od Rumunije u osmini finala (3:2).

Legendarne izjave Maradone

- Mesi da gol i slavi. Ronaldo postigne gol i pozira kao da je u reklami za šampon

- Moja priznata deca su Dalma i Đanina. Ostali su produkt mog novca i mojih grešaka

- Moja majka misli da sam najbolji. A odgajan sam tako da uvek verujem u to što mi majka kaže

- Kad bih mogao, izvinio bih se i promenio istoriju. Ali dao sam taj gol, Argentina je postala prvak sveta, a ja sam bio najbolji na planeti

- Mrzim sve što dolazi iz Amerike. Mrzim to celom svojom snagom

- Debata ko je najveći svih vremena, Pele ili ja, ne bi trebalo ni da postoji. Svi bi rekli da sam to ja

- Crn sam ili beo, nikad neću biti siv u životu

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading