Ko je sve menjao selektore pred Mundijal

Autor: I. V.

Sport

31.10.2017

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavoljub Muslin nije jedini primer selektora koji je doveo neku reprezentaciju pa bio smenjen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bora Milutinović

Mundijal u Itlaiji

KOSTARIKA, 1990:Karvin Rodrigez je na Mundijal odveo reprezentaciju Kostarike na Mundijal u Italiji 1990. godine. Iako ih je doveo do SP-a doživeo je smenu, a na klupu Kostarike seo je naš Bora Milutinović. On je mimo svih očekivanja doveo do osmine finala gde su ih preslišali Čehoslovaci (1:4).

Mundijal u SAD

KAMERUN, 1994: Četiri godine kasnije u SAD dva su nacionalna saveza istim putem krenula po rezultat. Kamerunce je kroz kvalifikacije vodio Leonard Nseke, a na samom turniru Anri Mišel. Osvojili su bod i bili poslednji u grupi iza Brazila, Švedske i Rusije.

SAUDIJSKA ARABIJA, 1994: Saudijska Arabija je imala više uspeh. Leo Benhaker je napustio komilio reprezentacije posle kvalifikacija, a zamenio ga je Horhe Solaro. U grupi bolji od Maroka i Belgije. U osmini finala jača od njih bila je Švedska (2:1).

Mundijal u Francuskoj

Ča Bum Kum je smenjen sa mesta selektora Južne Koreje na samom Mundijalu! I nije bio jedini, jer su i Saudijci, takođe posle drugog meča u grupi, oterali Karlosa Alberta Pereiru, dok se Fudbalski savez Tunisa zahvalio na saradnji Henriku Kasperčaku. Korejci su izgubili strpljenje posle debakla od Holandije (0:5), pa je u poslednjoj utakmici grupne faze tim vodio Kim Pjung Seok. U skoro pa preslikanoj situaciji Mohamed Al Karaši je, šest dana posle teškog poraza od Francuske (0:4), odigrao 2:2 sa Južnom Afrikom i sprečio mogućnost da se Saudijska Arabija kući vrati sa nulom. Tunis je imao jedan osvojeni bod u grupi sa Rumunijom, Engleskom i Kolumbijom.

Bori Milutinoviću se umalo vratilo za Kostariku. Bora Milutinović je u kvalifikacijama za SP 1998. godine vodio Meksiko, ali je smenjen, a mesto na klupi dodeljeno je Lapuenteu. Bili su drugi u grupi sa Južnom Korejom, Belgijom i Holandijom, a zaustavljeni su osmini finala od Nemačke. Bora Milutinović je bio učesnih Mundijala 1998. godine, pošto Nigerija, nije bila sigurna u kvalitete Filipa Trusijea. Nigerija je prošla grupu i to kao prva u konkurenciji Španije, Paragvaja i Bugarske. U osmini finala sih je izbacila Danska - 1:4.

Iako mu se Nigerija zahvalila na saradnji i Trusije je bio na Svetskom prvenstvu 1998. godine kao selektor Južne Afrike, koju je do Francuske doveo Jomo Sono. Ispao je u prvoj fazi kao treći u teškoj grupi sa domaćinom i Danskom.

Mundijala 1998. godine ćemo se sećati i po tome što nam je Iran bio protivnik u Grupi. Trebalo je to da bude ponovni sastanak reprezentacije Jugoslavije i Tomislava Ivića, ali je Irance na kraju sa klupe predvodio Džalala Talebi. Nisu prošli grupu, ali verovatno da im je pobeda nad SAD od 2:1 bila draža i od samog Zlatnog globusa.

Mundijal u Južnoj Koreji I Japanu

NIGERIJA, 2002: Šaibu Amodu, verovatno jedinstven lik u svetu fudbala, doveo je Nigeriju do turnira u Južnoj Koreji i Japanu, ali je smenjen zbog trećeg mesta na Kupu afričkih nacija i svađe sa čelnicima Saveza. Nasledio ga je Festus Ongibinde i bio poslednji u grupi sa Engleskom, Švedskom i Argentinom.

JUŽNA AFRIKA, 2002: Ponovo Džomo Sono, ali ovaj put naplatio svoj “rad“ u kvalifikacijama za Mundijal 1998. Na Svetsko prvenstvo 2002. Južnu Afriku je doveo Karlos Keiroš, ali mu se smučilo posle svađe sa čelnicima Fudbalskog saveza, pa je palica uručena Sonu. Bili su treći u grupi.

TUNIS, 2002: Eto nas opet i kod Anrija Mišela. On je smenjen pošto je Tunis na Kupu afričkih nacija takmičenje završio bez postignutog gola, ekipu je na Mundijalu vodio Amar Suja do poslednjeg mesta u slabašnoj grupi sa Japanom, Belgijom i Rusijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ćezare Maldini

PARAGVAJ, 2002: Serđo Markarjan je vodio tim kroz kvalifikacije, izgubio poslednja dva meča i dobio otkaz. Na klupu je seo Čezare Maldini, prošao kao drugi u grupi sa Španijom, Južnom Afrikom i Slovenijom, u osmini finala nije mogao protiv Nemačke.

Mundijal u Nemačkoj

TOGO, 2006: Tim je u kvalifikacijama vodio Stiven Keši, ali je i njemu glave došao Afrički kup nacija, pa je na Mundijalu u Nemačkoj Togo vodio Oto Fister. Nije uzeo ni bod u grupi sa Francuskom, Švajcarskom i Južnom Korejom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vahid Halilhodžić

Mundijal u Južnoj Africi

NIGERIJA, 2010: Šaibua Amodua je doveo Nigeriju do još jednog Svetskog prvenstva, ponovo uzeo bronzu na Afričkom kupu nacija i ponovo smenjen pred Mundijal. On je čak šest puta je bio selektor Nigerije. Umro je 2016. ne dočekavši da povede ekipu na Svetskom prvenstvu, iako je dva puta zaslužio tu čast. Nigerija je na Svetskom prvenstvo 2010. bila poslednja u grupi sa Argentinom, Južnom Korejom i Grčkom. Lars Lagerbek je sedeo na klupi.

OBALA SLONOVAČE, 2010: Dve godine Vahid Halilhodžić nije znao za poraz, nacija koja se tek oporavljala od građanskog rata gledaja je u njega kao u Boga. I onda četvrtfinale Kupa afričkih nacija, vodila je Obala Slonovače sa 2:1, a onda je Alžir dao gol u sudijskoj nadoknadi, pa potom u produžetku i još jedan. Manje od četiri meseca pre Mundijala Halilhodžić je smenjen, a na njegovo mesto je doveden Sven Joran Eriksen. Četiri boda bila su dovoljna samo za treće mesto u istina paklenoj grupi sa Brazilom i Portugalijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading