PORTUGALSKI FUDBALER IMA GURUA KOJI GA UČI BOLJEM SNU: Ronaldo kopira Teslu, spava 5 puta po 90 minuta

Autor: Marija.Stefanović

Sport

10.07.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

As Juventusa po savetu Nika Litlhejlsa već godinama leži u pozi fetus. Pre odlaska u krevet ne gleda televiziju i ne koristi telefon

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijano Ronaldo

Zvezda Juventusa Kristijano Ronaldo (35) ima gurua za spavanje koji ga uči kako da kopira Nikolu Teslu! Naime, Portugalac već godinama spava u etapama i to pet puta dnevno po 90 minuta na preporuku izvesnog stručnjaka za san Nika Litlhejlsa, s tim da nije precizno određeno kada će leći, već to zavisi od njegovih obaveza.

Sličan sistem imao je i veliki srpski naučnik koji je na svaka dva sata spavao po 15 minuta. Tesla je na taj način želeo da uhvati granicu između jave i sna, odakle je crpio ogroman broj ideja, a očigledno je njegovim putem krenuo i portugalski reprezentativac.

7,5 SATI RONALDO PROVEDE U SNU TOKOM DANA

RAZBIO MIT

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Litlhejls i Ronaldo su sarađivali još dok je Portugalac bio u Realu. Njega je na "Santjago Bernabeu" doveo tadašnji trener Karlo Anćeloti (61), a u međuvremenu je izdao knjigu o spavanju "Mit o osam sati". Italijanski stručnjak je na taj način želeo da pomogne igračima da poboljšaju san i da se na najbrži mogući način odmore od treninga i utakmice. Očigledno, predavanje se veoma dopalo Kristijanu, koji je odmah počeo da primenjuje njegove metode.

Litlhejls: Kristijano zbog ovakvog režima sna ima mnogo više snage, što se vidi po njegovim rezultatima

- Ronaldo je veliki profesionalac i zbog posla kojim se bavi uvek mora da bude u vrhunskoj formi. On ovaj sistem praktikuje nekoliko godina i zbog njega ima mnogo više snage, što možemo videti i po rezultatima koje beleži. Savetovao sam mu da spava pet puta dnevno po 90 minuta. Zatim da uvek zaspi u istom položaju fetus i da bude u istom okruženju. Takođe, predložio sam mu da pred spavanje ne gleda u mobilni telefon, televizor ili bilo kakve druge ekrane i on je to prihvatio - objasnio je Litlhejls.

PRODAVAO KREVETE

Sampras menjao posteljinu svaki dan

Teniski velemajstor Pit Sampras (48) takođe je imao posebna pravila kada je u pitanju spavanje. On je morao svako veče da legne u sveže opranu posteljinu i da spava u istom položaju. Nije smeo da ima bilo kakve kontakte sa suprugom, čak ni da ga ona dodiruje. Takođe, nije dozvoljavao da mu bilo kakvi zvuci prekidaju san.

Pre nego što je došao u Real, Litlhejls je sarađivao i sa Mančester junajtedom. Njega je angažovao tadašnji trener Aleks Ferguson (78) da pomogne Geriju Pelisteru (55), koji je imao problema s leđima i trebalo je da ide na operaciju kičme. Međutim, zahvaljujući stručnjaku za spavanje, do toga nije došlo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Ja sam tada bio na čelu kompanije koja prodaje krevete. Smatrali smo da je dušek na kom spava deo problema, kao i način na koji spava. Trudili smo se da mu pomognemo koliko možemo. Nismo uspeli sasvim da ga izlečimo, ali bi mu posle bilo mnogo bolje - dodao je guru koji, osim fudbalerima, pomaže i engleskim ragbistima i biciklistima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading